Home > Eetgewoonten > Brandende kwestie: etenstijd!

Brandende kwestie: etenstijd!

13 september 2007

Het diabetesdieet van mijn vader houdt me de laatste tijd nogal bezig. Onlangs ben ik met hem mee geweest naar de diëtiste om nu eens precies te horen aan welke regeltjes hij zich zoal moet houden. Aangezien ik sinds enige tijd in de keuken van mijn ouders met de pollepels zwaai, leek het me wel handig en verstandig om te weten waarmee ik allemaal rekening moet houden. De meeste van die voorschriften liggen nogal voor de hand en zijn bovendien terug te lezen in allerlei boekjes en brochures. Eén opmerking van de diëtiste bevreemdde me echter: vader moet van haar om zes uur eten…

De vraag die onmiddellijk bij me opkwam: waarom eigenlijk? Haar antwoord luidde zo ongeveer dat zes uur de ‘normale’ tijd is om de avondmaaltijd te gebruiken. Dat mag in haar sociale kring dan misschien de gewoonte zijn maar wij zijn het anders gewend. Ook internationaal is klokke 6 een ongebruikelijk tijdstip om te eten. Oké, de Britten nuttigen rond dat moment hun ‘high tea’ (afternoon tea is twee uur eerder). Maar om acht uur schuiven ze aan tafel voor ‘dinner’ of – nog later – voor ‘supper’.

Dinner
This formal version of the meal is generally served in the evening, starting at some time between 7.30 and 8.30 (in the Netherlands, however, typically at 6).
Bron: Wikipedia

Ook in mediterrane streken is het gebruikelijk om de maaltijd halverwege de avond te nuttigen, in Italië zo rond een uur of negen. In Griekenland wordt niet eerder gegeten dan acht uur, of zelfs pas vanaf een uur of tien.

De volgende vraag die rijst: hebben ze in díe landen dan geen diabetespatiënten? Of moeten die soms óók eensklaps van hun dagelijkse gewoonte afwijken en – naar Nederlands boerenvoorbeeld – om 6 uur gaan eten? De diëtiste bleef op die vraag het antwoord schuldig maar was wel duidelijk geïrriteerd door mijn halsstarrigheid.

Naar mijn stellige overtuiging is regelmaat van een hoger belang dan het precieze tijdstip waarop de hoofdmaaltijd wordt geserveerd. Is er iemand die (beroepshalve) meer over deze brandende kwestie kan vertellen?

Categorieën:Eetgewoonten Tags:
  1. Christel
    14 juni 2009 om 08.43

    Van de gedachte hoe het er vroeger bij ons thuis aan toe ging krijg ik nu nog de kriebels, klokslag 8.00, 12.00 en 17.00 uur en geen minuut later.
    18.00 uur is voor sommige mensen nog steeds vooruitstrevend. 😉

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.