Home > Recepten > Varkenshaas voor bootwerkers

Varkenshaas voor bootwerkers

14 september 2007

Varkenshaasjes – nou ja, zeg maar ‘hazen’ – kwamen vandeweek per twee. De eerste is gesneuveld in een recept van Paul en Ellen: heel lekker, dus wel even doorklikken naar hun Ministerie!

De volgende dag was er nog eentje over en die heb ik zonder enig mededogen verwerkt in het onderstaande recept. Opmerking vooraf: dit is goed voer voor als je nog een landje moet omploegen, een ouwe eik moet vellen of – inderdaad – op een boot moet werken!

  • 1 flinke varkenshaas
  • 1 ons gerookt ontbijtspek in reepjes/blokjes (iets meer of minder mag ook)
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ ons (zon)gedroogde tomaten
  • 1 el fijngehakte verse salie
  • 1 glas droge witte wijn
  • bloem
  • peper
  • 100 ml ‘Room Culinair’ (Campina) of iets soortgelijks

Varkenshaas in plakken snijden, bestrooien met peper en door de bloem halen. Zout is niet nodig: het spek zorgt daar later wel voor.
Vleesplakken even aanbraden (in olijfspul, u weet wel…), vervolgens uit de pan nemen en apart houden.
In dezelfde pan de gesnipperde ui en knoflook fruiten. Spekreepjes toevoegen en krokant bakken. Pas daarna de tomaatjes toevoegen.

Kies als het even kan voor ècht droge gedroogde tomaatjes, en dus niet voor hun vette broertjes uit potjes met olie. De smaak is er niet minder om; u moet ze alleen wèl even (pakweg twee minuutjes) koken in water en vervolgens laten uitlekken.

We gaan verder waar we gebleven waren: varkensplakken terugdoen in de pan tot ze weer op temperatuur zijn.
Dan het geheel scheutsgewijs afblussen met witte wijn en ondertussen de salie toevoegen.
Nog een minuut of tien laten smoren met de deksel op de pan.

Ik diende dit gerecht op met – alweer? jawel! – tagliatelle, dit keer opgeleukt met een spinaziemengsel:

  • verse spinazie (150 gram per persoon)
  • 1 rode ui
  • per persoon 1 teen knoflook
  • peper
  • één achtste crème fraîche, of iets meer, al naar gelang het aantal personen

Ui en knoflook fijnsnijden en gezamenlijk fruiten in een wok of wadjan.
Spinaziebladeren toevoegen en al omscheppend – afhankelijk van de hoeveelheid – kort of langer (enkele minuten) laten slinken.
Spinaziemengsel uit de pan overscheppen in de Magimix (of willekeurig welke andere keukenmachine).
Crème fraîche en wat peper erbij.
Mengsel fijnmaken en aan de pasta toevoegen.

Ristrettootje toe, vergezeld van een prettig bodempje Bunnahabhain (waarover later misschien meer).

Categorieën:Recepten