Home > Kookboeken > Fröbelen met knödel

Fröbelen met knödel

15 september 2007

Een jaar of 25 geleden heb ik in Wenen een lollig kookboek aangeschaft om het bij thuiskomst mijn moeder cadeau te doen. Nu ik tijdelijk weer in het ouderlijk huis rondspook om wat met de pannen te rammelen, kwam ik ook dit kleinood opnieuw tegen: het is getiteld ‘Das Kochbuch aus Niederösterreich’. De recepten zijn verzameld en opgeschreven door Berti Schwarzbach.

Enthaler-Verlag
ISBN: 3-88117-321-8

Wat er zo grappig is aan dit boek? Het komt compleet met ‘echte’ vetvlekken, ‘handgeschreven’ aantekeningen, ja zelfs een verdwaald blaadje laurier en een overgeschoten taartkantje als boekenleggers. Maar daar gaat het natuurlijk niet om.

Het kookboek geeft een leuk inzicht in de Oostenrijkse küche, een keuken waarover je eigenlijk vrij zelden iets hoort. En da’s merkwaardig, aangezien de landstreek op een knooppunt van eetculturen ligt. De Nieder-Österreichers hebben flink leentjebuur gespeeld bij aanpalende streken en dat zie je terug in hun recepturen. Maar altijd werden de gerechten aangepast aan de lokale smaakvoorkeuren.

Misschien wordt het tijd dat ik het Boek van Berti eens ter hand neem. ’t Zal alleen een hele toer worden om de beschreven gerechten (veelal calorierijk, en met massa’s koolhydraten) in te passen in het dieet waardoor ik mij noodgedwongen moet laten leiden. Ik houd u – lezer – op de hoogte.

Voor wie niet kan wachten en toch alvast traditioneel Oostenrijks wil gaan bikken: in mijn geboortestad Leiden bevindt zich – op de hoek van Korte Mare en Oude Singel – sinds enige tijd een Oostenrijks restaurant, ‘Johann’ genaamd. Ik ben er nog niet geweest maar hier is het webadres:

http://www.johann.nl

Categorieën:Kookboeken