Home > Gewassen, have & producten > Paardenslagerijen

Paardenslagerijen

24 september 2007

Wat is er toch gebeurd met de vaderlandse paardenslagerijen? Ons land barst zo langzamerhand uit z’n voegen van de paarden (rijd maar eens een stuk door Nederland: zowat geen rund te bekennen, maar wel hele weilanden vol met ‘edele viervoeters’) en tòch is er nauwelijks een fatsoenlijke paardenbiefstuk meer te verkrijgen.

Als je vandaag-de-dag zo’n lekker stukje vlees in de horeca wilt verorberen, moet je zelfs een flink eind uit de buurt: naar Luxemburg, om precies te zijn. Iedere zichzelf respecterende restauranthouder heeft het daar nog op de kaart staan.

De vorige uitbater van restaurant “Am Marktplatz” in Diekirch haalde het zelfs – op verzoek – vers voor me bij het slachthuis. Dan moest ik wel even van tevoren bellen dat ik eraan kwam, want anders kreeg ik het ontdooide achterneefje van de verse biefstuk.

Gedurende mijn jeugdjaren – opgroeiend in het oostelijk deel van Leiden – heb ik paardenbiefstuk leren eten en waarderen. In tegenstelling tot veel andere gezonde zaken (zoals bijvoorbeeld postelein, rabarber en levertraan) vond ik dit vlees wèl lekker. Er schijnt veel ijzer in te zitten, wat het een probaat middel tegen bloedarmoede maakt.

Bij ons in de buurt was een paardenslagerij gevestigd waarvan we af en toe een biefstukje betrokken. Toen we verhuisden naar het noorden van de stad, was het echter over met de pret. Jaren later, toen ik op mezelf ging wonen en domicilie koos in het centrum, kon ik er weer makkelijk terecht.

Ik woon al meer dan twintig jaar niet meer in de Sleutelstad, maar één paardenslagerij op de Hogewoerd schijnt anno 2007 nog steeds stand te houden – wellicht tegen de verdrukking in…?

W.J.L. Bolle
Hogewoerd 37

Toen ik vervolgens naar Amsterdam vertrok, waren daar – voor zover ik me kan herinneren – nog drie paardenslagerijen. Bij mijn beste weten is er nu geen eentje meer.

In Groningen trof ik er nog wel een aan:

J. van Dijk
Damsterdiep 6

…in Arnhem:

Slagerij Ernste
Klarendalseweg 471

…in Utrecht:

W. van Beek
Kanaalstraat 109

…en in Best:

Slagerij Beerens
Hoofdstraat 41

Kent iemand nog andere adressen waar men een goed stuk ‘dood paard’ kan bemachtigen?

Categorieën:Gewassen, have & producten Tags: