Home > Boeken, Gewassen, have & producten > Eet… en vergiftig uzelf!

Eet… en vergiftig uzelf!

25 september 2007

Dezer dagen – eind september 2007 – komt er een boekje uit onder de titel ‘Wat zit er in uw eten?’, met als supertitel ‘Let op! Gevaar!’. Het werkje is door Will Jansen vertaald uit het Frans (oorspronkelijke titel ‘Additifs Allimentaires’, geschreven door Corinne Couget) en bevat een lijst van alle tot nu toe bekende E-nummers – dat zijn voedseltoevoegingen – hun eventuele bijwerkingen en risico’s.

Alert geworden op de stofjes die De Patiënt tot zich neemt, heb ik vandaag eens opgezocht wat bijvoorbeeld aspartaam (E951) eigenlijk is; het zit in de zoetjes die hij altijd in de koffie doet, teneinde de consumptie van suiker te vermijden. Maar het zit ook in allerlei ‘light’ producten zoals de vermeend ‘gezonde’ frisdrankjes.

Om te beginnen rept de verpakking van die tabletjes met geen woord op de aanwezigheid van het goedje. Wèl staat vermeld dat het product ‘fenylalanine‘ bevat. Even een beetje Googelen en jawel hoor: belangrijke bronnen van fenylalanine zijn producten die aspartaam bevatten! Misleiding van de consument door de producent?

Vervolgens naar de website van de fabrikant gebladerd, en… héla: daar durft men het woord ‘aspartaam’ ineens wèl te gebruiken. Maar niet zonder de vermelding dat aspartaam (ik citeer letterlijk) “een perfect gezond voedingsadditief is”. Welnu, daarover lopen de meningen kennelijk sterk uiteen, gezien de vele publicaties die ik daarover op het web aantrof.

Wat kwam ik verder aan de weet over aspartaam? Meer in het bijzonder: waartoe kan het gebruik ervan zoal leiden? Een korte greep (uit de meer dan vijftig!) mogelijke aandoeningen: verminderd gezichtsvermogen, gehoorstoornissen, concentratiegebrek, chronische vermoeidheid, haaruitval, geheugenverlies, depressie, dementie, enfin… zo gaat de opsomming voort.

De schellen vallen van je ogen als je doorleest, en blijkt dat ook gelatine helemaal niet zo onschuldig is als het lijkt… Heel verhelderend allemaal.
Op dezelfde wijze behandelen Couget/Jansen – zoals gezegd – àlle tot nu toe bekende toevoegingen aan voedingsmiddelen die u en ik dagelijks bij supermarkt of buurtgrutter inslaan.

Het ‘gifgidsje’ kost € 9,90 en is – behalve in de boekhandel – ook te verkrijgen via de website van het magazine ‘bouillon!‘ (tevens de uitgever).

ISBN 978-90-77788-28-8

  1. Winny
    1 oktober 2007 om 19.13

    Leuk boekje. Daar ga ik naar op zoek. Ik volg sinds september een opleiding voor natuurvoedingsconsulente en dan zijn dit soort dingen wel weer handig.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.