Home > Verhalen > Van die dagen…

Van die dagen…

27 september 2007

Waarom het nuttig is om naar de goede raad van een Wijze Oude Moeder te luisteren? „Laat mij de spinazie maar wassen”, zei ze gisteren tegen me. Eigenwijs als ik ben, meende ik dat na dertig jaar ervaring zèlf ook wel te kunnen: blaadjes onder water zetten, daar een beetje met de handen doorheen wroeten, water vernieuwen en de procedure nog eens herhalen. Niet dus!

Het gevolg was dat we onze spinazie knarsetandend naar binnen zaten te werken. Een typisch geval van lichte verwijten als „Zie je wel?” en „Ik zei het toch?”.
Bovendien was ik van de weeromstuit vergeten om wat zout aan de groente toe te voegen, waardoor het aan de flauwe kant was.

Nou ja, de Schotse kweekzalm was in elk geval geslaagd, zij het via een omweg, namelijk een koekepan. De tafelgrill stond al in de aanslag, maar toen ik het filetje (ingestreken met olie, bestrooid met zeezout en versgemalen peper) erin wilde draperen, steeg er een vieze vetlucht op uit het apparaat: vergeten schoon te maken, nadat ik er daags tevoren entrecôtes in had gegrilld. Volstrekt ongeschikt om daar zo’n prachtige delicate zalmfilet aan toe te vertrouwen. Dan maar weer achter de kachel geschoven om een pan te verhitten. Een hinderlijke onderbreking van de maaltijd, maar ja… eigen schuld, dikke bult.

Om het debacle compleet te maken had ik de groene aspergepuntjes ook nog eens te kort geroerbakt, dus die waren eigenlijk nog rauw. En de crème fraîche was gaan schiften nadat ik de saus had afgeblust met wat alcohol: ’t zag er niet uit maar hij smaakte er gelukkig niet minder om.

Feitelijk waren alleen de overgeschoten aardappelen van de dag ervoor gelukt (in de schil gekookte Hollandse Ditta’s). Afijn, je hebt soms van die dagen…


Zalmfilet met groene aspergepuntjes, spinazie en Ditta’s

Vanavond eten we buiten de deur aangezien het op-de-kop-af vijftig jaar geleden is dat mijn beide ouders elkaar leerden kennen. Binnenkort dus een stukje over het uitstapje naar restaurant ‘Hoogheid’ (onderdeel van hotel ‘Oranjeoord’) in Hoog-Soeren…

Categorieën:Verhalen