Home > Alcoholica, Boeken > De beste wijnen onder vijf euro

De beste wijnen onder vijf euro

30 september 2007

In mijn stukje van vier dagen geleden schreef ik als commentaar het volgende zinnetje op: „Maar ja, wie koopt er nu z’n wijn bij de supermarkt?!”. Wel… enig onderzoek leerde mij dat dit bèst de moeite waard kan zijn. Men leze daarvoor het jaarlijks geactualiseerde werkje van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker, dat dit jaar zijn zeventiende editie beleeft.

Onder de titel ‘De beste wijnen onder vijf euro’ geven zij in hun boekje een opsomming van maar liefst 2.500 voordelige wijnen, verkrijgbaar bij wijnhandel en slijterij, maar ook: supermarkt en warenhuis.
Ik slik bij dezen mijn woorden in: het kan dus tòch… wijn kopen bij de supermarkt!

Dagblad Gooi- en Eemlander schrijft in een recensie: ‘Makkelijk om een goede wijn te vinden. Met foto’s van etiketten, wat erg plezierig is.’
Sterretjes duiden aan welke wijnen de ‘prijskampioenen’ zijn. Deze worden bovendien van een passend spijsadvies voorzien. In zijn soort schijnt dit de meest complete gids voor betaalbare wijnen te zijn.

De Wijnalmanak 2008 wordt uitgegeven door Spectrum en kost € 12,95.
ISBN 978-90-27456-53-3

Meer informatie over de schrijvers vindt u via onderstaande webkoppelingen.

www.haroldhamersma.com
www.hubrechtduijker.com

Categorieën:Alcoholica, Boeken
 1. Ado
  27 oktober 2007 om 17.59

  Ik denk dat de boekjes een goede voorselectie zijn, al vind ik het wel opmerkelijk dat twee heren zoveel wijn en smaak kunnen onderscheiden. Volgens mij proef je niet meer zo nauwkeurig na een paar keer de wijn door de mond gerold te hebben.

  Uiteindelijk zul je als consument alsnog je eigen weg moeten vinden in de paar honderd wijnen die in de gidsjes staan.

 2. N van Kampen
  17 februari 2008 om 14.07

  Bij de Natuurwinkel in Den Haag kocht ik een fles wijn voor 4,95 met het label om de hals ‘De beste wijnen onder vijf euro’. Het was een fles Matelles, Merlot uit 2005. En ook ik vind het steeds weer een uitdaging om de minder dure wijnen uit te proberen en dat doe ik ook regelmatig, maar deze fles was werkelijk niet te drinken. Sterker nog ik durf ‘m niet eens te gebruiken in een stoofschotel, bang deze te verpesten. Ik begrijp werkelijk niet dat Hamersma en Duijker hier een label aan gehangen hebben!

 3. arno
  15 februari 2009 om 14.15

  Wij nemen regelmatig uit Frankrijk een voorraadje van de Matelles Merlot uit 2007 voor 3 euro per fles omdat deze wijn veel lekkerder is dan een heleboel duurdere biologische wijnen, dus het commentaar van N van Kampen snap ik echt niet.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.