Home > Gewassen, have & producten, Websites > Streekproducten met een muisklik

Streekproducten met een muisklik

2 oktober 2007

Steekproducten zijn leuk, maar hebben ook een belangrijk nadeel: vaak zijn ze buiten een bepaalde regio niet of moeilijk verkrijgbaar. Mijn vader is Rotterdammer van geboorte, en hij reed jaarlijks vlak voor de kerstdagen naar de Maasstad om daar een paar zakken ‘kruidbroodjes’ op te halen. Een hele onderneming, als je op de Veluwe woont.

De ‘Dutch Heritage Company’ heeft dit nadeel (h)erkend en er een oplossing voor bedacht: streekspecialiteiten.nl, een website voor consumenten (en bedrijven) op zoek naar delicatessen die alleen regionaal verkocht worden. Het bedrijf koopt regionale producten in bij lokale boeren en leveranciers om ze vervolgens via de website aan te bieden. Na bestelling en betaling worden de aangekochte artikelen verzonden, en desnoods verscheept naar de uithoeken van de wereld.

In een persbericht wordt beweerd dat producten uit alle twaalf provincies verkrijgbaar zijn, maar een eerste rondgang over de site leert reeds dat dit niet kan kloppen. Na een muisklik op de provincie Zuid-Holland volgt de melding “Er zijn geen producten gevonden die voldoen aan uw zoekcriteria”. Hetzelfde doet zich ook voor bij de provincies Flevoland en Utrecht.Misschien ben ik wel te snel met mijn oordeel: de website is pas sinds vandaag ‘in de lucht’.

Niet om het initiatief bij voorbaat de grond in te boren, maar het viel me ook op dat de productomschrijvingen nogal warrig en onvolledig zijn. Wat moet ik me bijvoorbeeld voorstellen bij Limburgse ‘Appeltrat’ en Limburgse ‘Appeltrap’? De uitnodiging ‘Lees meer…’ leidt veelal naar een pagina die nauwelijks tot geen extra informatie over het product bevat: ‘Geen afbeelding beschikbaar’ is de meest voorkomende vermelding. Behalve prijs en verpakkingseenheid zou ik meer gegevens willen lezen over herkomst, producent, bereidingswijze etc.

Nu ontstaat – althans bij mij – de indruk dat deze website overhaast op poten is gezet hetgeen weinig vertrouwenwekkend is voor de potentiële koper. Wat u doet mag u weten maar ik kijk de kat nog eventjes uit de boom…

Oh ja… en voor de kruidbroodjes zullen we nog steeds op pad moeten (of ze zelf maken) want Streekspecialiteiten.nl handelt – om voor de hand liggende redenen – niet in waren die aan bederf onderhevig zijn!

 1. Willeke Tempel
  21 oktober 2007 om 10.22

  Graag wil ik jullie attenderen op een andere webwinkel met Nederlandse streekproducten, die 1 september 2007 is begonnen met verkopen. Het gaat om http://www.cederhof.com. Het persbericht luidt als volgt:

  Cederhof.com verkoopt Nederlandse streekproducten en is gestart op 1 september 2007.

  Cederhof.com is een webwinkel met Nederlandse streekproducten. Op 1 september 2007 is de winkel officieel open gegaan. Het webadres is http://www.cederhof.com.

  Cederhof.com verkoopt ondermeer wijnen uit verschillende Nederlandse wijngaarden, droge worst uit Groningen en Friesland, ambachtelijke jams, en verschillende soorten broodmixen die in molens worden gemalen en verpakt. Onder de wijnen bevinden zich verschillende prijswinnaars bij de Nederlandse Wijnkeuring 2007. Ook is het assortiment al uitgebreid met geschenkpakketten in verschillende prijsklassen.

  Nederlandse streekproducten zijn producten die in Nederland gemaakt worden, op een ambachtelijke manier. Vaak zijn het producten die volgens oude tradities in kleine familiebedrijfjes bereid worden. Er zijn ook nieuwe producten die kleinschalig worden geproduceerd, vaak door enthousiaste mensen met een grote passie voor het goede eten en met hoofdzakelijk Nederlandse ingrediënten. De producten worden veelal verkocht op markten, streekwinkels en op het bedrijf zelf. Veel producten zijn biologisch en hebben het EKO keurmerk.

  Deze webwinkel moet een alternatief bieden. Het is een hommage aan de kleinschaligheid, aan de Nederlandse tradities, aan de Nederlandse culinaire entrepreneurs die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Het is vooral ook een eerbetoon aan degenen die van lekkere, lokale producten houden en daarvan genieten, alleen, binnen het gezin of met vrienden. Voor koks zijn er verschillende eerlijke ingrediënten waarmee heerlijk kan worden gekookt. Diners kunnen worden verrijkt door het schenken van Nederlandse wijnen en Nederlands water.
  De webwinkel heeft tot nu toe een assortiment van ruim 100 producten. Nog eens 200 producten zijn in de beoordelingsfase. Cederhof.com gaat zelf op zoek naar de Nederlandse streekproducten, bezoekt de bedrijven, maakt kennis met de ambachtelijke ondernemer en probeert de producten zelf. De producten kunnen gekocht worden via de webwinkel. Ze worden dan binnen 2 dagen thuisbezorgd. Bestellingen boven de 30 € worden gratis verstuurd of de producten kunnen worden afgehaald worden iedere dag tussen 18 en 20 u. in Rotterdam.

 2. Yvonne Marianne
  4 januari 2008 om 23.38

  Een hele mooie, leuke en informatieve site ik heb er al een aantal bestellingen gedaan en het ziet er erg verzorgd uit.

 3. Yvonne Marianne
  5 januari 2008 om 13.02

  Mijn reactie is bedoeld is voor de Streekspecaliteiten site.

  Als mensen reacties kunnen plaatsen geef ze dan wel goed weer.

  Eerlijkheid duurt nog styeeds het langst.

 4. Robert Jan
  5 januari 2008 om 14.58

  Beste Yvonne Marianne,

  Die laatste opmerking beschouw ik maar als ‘niet geschreven’ – jij ook een gelukkig nieuwjaar, trouwens – en verder kan ik je meedelen dat jouw reactie gewoon onderaan de pagina over ‘Streekproducten met een muisklik’ staat.

  Waarom helemaal onderaan? Omdat jouw bijdrage simpelweg de laatste is, na die van Willeke Tempel. Daarop kan ik geen invloed uitoefenen; dat wordt automatisch zo door ‘web-log’ geregeld…

  Voorstel: zal ik jouw reactie dusdanig aanpassen dat voor de lezers duidelijk wordt dat het jou om ‘Streekproducten’ ging, en niet om Willeke’s ‘Cederhof’?

  Wat mij betreft mag je ook een nieuwe reactie toevoegen, na plaatsing waarvan ik de oude kan verwijderen. Ik hoor het wel van je… liefst op iets minder snibbige toon, hahaha!

  Groet,
  Robert Jan

  PS: ik heb getracht om je een mailbericht te sturen, maar kreeg van jouw provider een ‘bezorgings-fout’ retour. Vandaar dat ik even op deze manier met je in contact probeer te treden.

 5. Ellen Schutte
  28 juli 2010 om 11.10

  kijk eens op de site http://www.nederlandsestreekproducten.nl hier kun je naar hartelust struinen door de verschillende Provincie’s en Gemeenten in Nederland. Je kunt zoeken op provincie/gemeente/product etc.
  Aan de hand van je eigen voorkeuren kun je bedrijven bij je in de buurt gaan bezoeken en eventueel je aankopen doen!
  Erg handig als je bv op vakantie bent in Limburg en je woont zelf in het noorden van Nederland!
  Perfecte zoek en informatie site

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.