Gestoofde peren

4 oktober 2007

Ik repte al eerder over stoofpeertjes: het is er nu ècht de tijd voor. Vorige week belde Marry Reinders van boerderij Den Hoek met de mededeling dat ze weer geplukt had, en er acht kilo Gieser Wildemannetjes gereed stonden om te worden opgehaald. (En toen ik er tòch was, heb ik ook nog maar vijf kilo kleine moesappeltjes ingeslagen.)


Gieser Wildeman

Hier mijn simpele – doch beproefde – recept voor gestoofde peren:

 • peren (Gieser Wildeman of jutteperen)
 • kaneelpijpje
 • 3 á 4 cm van een vanillestokje
 • 3 kruidnagelen
 • rode port
 • honingwijn
 • evt. wat suiker

Schil zoveel peertjes als er in één pan passen, en ontdoe ze van hun klokhuis. Zet de geschilde peren rechtop in de pan en voeg zoveel water toe dat ze nèt onder staan.

Breng de peertjes aan de kook en voeg dan het kaneelpijpje, 3 kruidnagelen en een stukje van een vanillestokje toe. Temper de warmtebron en laat het geheel ongeveer 2½ uur zachtjes pruttelen.

Voeg pas dan een flinke scheut rode port en een flinke scheut honingwijn toe; ik gebruik altijd ‘Honing-Kruidenwijn Rood‘ van Ambrosia. (Echte zoetekauwen kunnen er eventueel ook nog wat suiker bij doen.)

Het vocht nog een half uurtje inkoken en dan de peertjes voorzichtig(!) overdoen in een schaal. Haal kaneel, kruidnagels en vanille uit de pan en verwijder ook eventueel achtergebleven stokjes of pitjes.

Dan het vocht iets binden met bijvoorbeeld maïzena. Tenslotte het gebonden sap over de peren gieten. Gestoofde peren kunnen zowel warm als koud worden gegeten.


Gestoofde peren

 1. Winny
  4 oktober 2007 om 21.05

  Leuk jutteperen. Ik dacht altijd dat het iets uit een kinderliedje was of gewoon een vreemde opmerking, net zoiets als “jottem”, maar ze bestaan dus echt!

 2. Robert Jan
  4 oktober 2007 om 22.03

  @Winny: jazeker, ’t is heus waar: jutteperen bestaan! Ze zijn een stukje kleiner dan GW’s en daardoor geschikt om met stokje en klokhuis te stoven. (Alleen wèl even het ‘naveltje’ of ‘kroontje’ – of hoe dat ook mag heten – aan de onderkant verwijderen.)

  Het staat ook zo lollig bij een feestdis: peertjes met stokjes, rechtop op een schotel…

 3. Ed van Wijnerij
  10 oktober 2007 om 19.38

  Heel leuk recept, ga ik zeker uitproberen.

  “Mijn” stoofpeertjes zijn ook niet te versmaden. Zie: wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/12/stoofpeertjes.html

  Ed

 4. Sue Jannssen
  5 november 2009 om 16.18

  Haaay, een héél leuk idee, ik ben ze nu ok aan het maken! hmmm lekker. ik kook elke donderdag samen met mijn opa. ( ik ben 12 jaar )
  heel gezellig.
  GROETJES!

 5. Robert Jan
  5 november 2009 om 16.33

  Hoi Sue,

  Misschien dat je de port en de honingwijn er dan maar beter uit kunt laten: ‘alcohol onder de 16… nog even niet!’ 😉

  Wat tof dat je elke week met je opa kookt!!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.