Home > Gewassen, have & producten, Recepten > Paddestoelenpasta

Paddestoelenpasta

5 oktober 2007

Soms moet koken – om wat voor reden dan ook – simpel en snel. Hier een pastagerecht dat eenvoudig, en in pakweg een kwartiertje kan worden bereid.

Benodigdheden:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3½ ons paddestoelen (bijvoorbeeld Shii-takes, oesterzwammen en kastanjechampignons)
  • 2 ons hamreepjes (juliënne)
  • 1 potje ‘Funghi Porcine‘ van Grand’Italia
  • 1 ons groene aspergetoppen
  • pasta (bij voorkeur: volkoren)

Snipper zowel ui als knoflook en halveer de (schoongewreven) paddestoelen. Doe een heel klein beetje bakvet in een koekepan en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg daar vervolgens de gesneden paddestoelen aan toe en bak het geheel onder voortdurend omschudden.

Zodra de paddestoelen zijn geslonken de hamreepjes toevoegen en deze nog enige minuten meebakken. Eventjes afblussen met een scheutje Noilly Prat of droge sherry. Dan de warmtebron temperen, om aanbakken te voorkomen.

Snijd ondertussen de platte uiteinden van de aspergetoppen en was ze daarna zorgvuldig. Breng in een klein pannetje wat water aan de kook en doe daar de aspergetoppen in (ca 8 minuten zachtjes laten koken).

Doe de Funghi Porcine bij het paddestoelenmengsel en roer het geheel om tot een mooie saus; niet laten koken! Doe deze saus over in een (voorverwarmde) schaal en strooi daarover de inmiddels gaar geworden – en uitgelekte – groene aspergetoppen. Houd de saus eventueel warm in een oven op 90°-95°C totdat de pasta klaar is.

Kook tenslotte de pasta, maar nóóit volgens de aanwijzingen op de verpakking! In Nederland dient de kooktijd steevast met twee minuten te worden verminderd, dus als er staat ‘8 minuten koken’ kan in het algemeen worden volstaan met 6 minuten.

En onthoud de belangrijkste Italiaanse stelregel: ‘de pasta wacht niet op de gasten… de gasten wachten maar op de pasta!’

Serveren met grof geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino en eventueel wat fijngeknipte krulpeterselie.