Seizoenen

6 oktober 2007

Leuk was dat vroeger, hè: seizoenen? Van die perioden waar je je ècht op kon verheugen: asperges (vanaf de tweede donderdag van april t/m eind juni), aardbeien (tegenwoordig vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, maar kortgeleden nog aangeprezen als ‘zomerkoninkjes’), kersen (juli/augustus), peren (september/oktober); allemaal heerlijk seizoensgebonden…

Tòt de ‘marktwerking’ zijn intrede deed, de lagelonenlanden zich gingen richten op westerse producten en – ondanks de stijgende brandstofprijzen – transport over water en door de lucht steeds goedkoper werd. Toen was het alras afgelopen met de prettige spanning van een aanstaand jaargetijde.

Waren we voorheen nog ‘liefhebbers’, onder invloed van het immer uitdijend liberalisme van de vrije wereldhandel zijn we dus verworden tot gebruikers.
Wilt u met kerstmis aardbeien eten? Dan zorgen we toch voor aardbeien met kerstmis?! En voor je het weet worden je zomerkoninkjes hartje-winter uit verre oorden naar jouw groenteboer getransporteerd, zodat jij lekker tegen de seizoenen in kunt bunkeren.

Deze boutade kwam in me op toen ik onlangs stuitte op een webstek die van leer trok tegen de absurd vroege verkoop van Sinterklaasartikelen: GeenPepernotenVoorNovember.
Het is ook werkelijk te dol voor woorden: halverwege september heeft een Zaanse grootgrutter zijn rekken alweer in stelling gebracht om ons te vermurwen voortijdig pepernoten, taaitaai en strooigoed aan te schaffen. Krankzinnig!

Nòg zoiets: vandeweek plofte hier een kleurenbijlage van de krant op de deurmat, om aandacht te vragen voor de ‘Nationale Bokbierdag’. “D’as vroeg…!” denk je dan bij jezelf. En inderdaad: kennelijk is de datum voor de introductie van dit seizoensbier weer een stukje naar voren getrokken, ongetwijfeld omwille van de commercie.

Traditioneel begint het bokbierseizoen in het laatste weekeinde van oktober, maar dit jaar kunnen we al op 7 oktober aan het fust. Officieel schijnt – sinds 2005 – de eerste verkoopdatum zelfs op 21 september te zijn vastgesteld.

Luister nou eens, bovenstebeste brouwers: ik heb op dit ogenblik nog helemaal geen zìn in bokbier! Kom nog maar eens terug als de bladeren van de bomen vallen, en ik in m’n onvermijdelijke herfstdipje zit. (Tegen die tijd kan ik wel een bokbiertje gebruiken, hahaha!)

Eens kijken met hoeveel dagen – of weken – het embargo op de introductie van de Beaujolais Primeur (Nouveau) dit jaar weer wordt omzeild. Persoonlijk vind ik zo’n Primeur eigenlijk niet ècht te drinken, maar tòch is er elk jaar die spanning rond de derde donderdag van november. Vervelend, als zo’n traditie wordt ondermijnd door louter winstbejag…
Aangezien de oogst dit jaar alwéér eerder is begonnen dan voorgaande jaren, zal ook de druk om de introductie van de wijn te vervroegen toenemen.

P.S.: Heeft u de eerste paaseieren al in huis?