Home > Recepten > Restjes-soep

Restjes-soep

7 oktober 2007

Soep is eigenlijk geen eten! Althans: dat vind ìk. Toch kan ik er af en toe niet onderuit: De Patiënt is namelijk een fervent soepeter, want daar hoef je immers niet op te kauwen…

Hoe dan ook: ik had nog wat bouillon over van de hutspotbereiding, inclusief het afgeschepte vet daarvan. Vet en bouillon weer bijeen gebracht, vormde dit een goeie basis voor ehh… nou ja: soep dus. (Wèl heb ik de ‘vuile’ bouillon nog even door een passeerdoek gehaald.)

Daarna maar eens gekeken wat er verder in diepvries respectievelijk koelkast lag: ik vond een bosje krulpeterselie (jippie: nog mooi groen) en een zakje preisnippers die ik enkele weken geleden had ingevroren. Preisnippers? Jawel, beste kijkbuiskinderen!

Hoe gaat dat in zijn werk? Na het snijden van een prei houd je altijd wat groen over. Bij de meeste huishoudens verdwijnt dat in de biobak. Je kunt dit ‘afval’ echter ook heel goed inzetten als smaakmaker voor – bijvoorbeeld – soepen.

Daartoe was je de stronken op dezelfde manier als je dat met het witte deel van de prei zou doen, en vervolgens hak je het fijn in een keukenmachine. Zakje of bakje er omheen en invriezen voor later gebruik.

Verder was er nog een restje diepgevroren ‘fijne’ soepgroenten van de firma Bofrost. Daar ben ik niet zo vóór (heb liever verse soepgroenten) maargoed: het lag er nu eenmaal en het moet tòch op, onder het Duitse motto "Es ist bezahlt, es soll herunter!"

Tenslotte vond ik ook nog een restant van een eerder bereide pompoensoep, dus die kon er ook nog wel bij. Toen ontstond er een ondefinieerbare slobber – ‘hutspot-pompoen-prei-groentesoep’ – die overigens heel smakelijk was, en hier ten huize onder de benaming ‘restjes-soep’ doorgaat.

Categorieën:Recepten Tags: , ,
 1. Winny
  8 oktober 2007 om 19.35

  Wat dacht je van “Herfstsoep” klinkt iets smakelijker als restjes-soep. Ik bewaar ook restjes prei, peterseliesteeltjes, champignonsteeltjes, restjes courgette en ga zo maar door. Die kunnen dan allemaal in het water om een heerlijk geurend groentebouillonnetje van te maken, of een volgende keer een gezellig groentepasteitje… gaat er ook altijd wel in.

 2. Robert Jan
  9 oktober 2007 om 00.51

  @Winny: heej Winny, ik dacht dat jij in ‘retraite’ was?! Kennelijk heb je tòch nog tijd om mijn blogje te lezen (waarvoor dank!).

  Herfstsoep… prima! Maar dan moet ik datzelfde goedje over twee maanden ‘wintersoep’ noemen, en nog een kwartaal later ‘lentesoep’.

  Kortom: ook ik heb er een gewoonte van gemaakt om alle ‘afval’ tot bouillon te verwerken. Dat is een vorm van beroeps-deformatie die ik als duvelstoejager in de keuken van kasteel “De Wittenburg” (Wassenaar) heb opgelopen.

  Daar staat een enorme ketel waarin alle koks gedurende de hele avond hun restjes kwijt kunnen, zodat er ’s nachts – zacht pruttelend – een fijne bouillon van kan worden getrokken.

  Tsja, en van een goede opvoeding houd je nou eenmaal een levenlang last… hahaha!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.