Home > Recepten > Knoflookbrood

Knoflookbrood

12 oktober 2007

Eenvoudig en goedkoop: zelfgemaakt knoflookbrood. Veruit de meeste ingrediënten zijn in elke keuken voorhanden. De hoogste investering voor dit recept is hooguit tijd: de bereiding neemt ongeveer een uur in beslag. Maar dan zul je ook eens wat proeven!

Voor het brood:

  • ½ pd bloem
  • 25 gr droge gist
  • 1 el bruine suiker
  • 1½ dl water
  • 30 ml olijfolie

Voor de knoflookboter:

  • 110 gr boter
  • 4 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Meng met de handmixer bloem, gist, bruine suiker, water en olijfolie in een vetvrije beslagkom. (Een vette beslagkom kan eenvoudig worden gereinigd met een schijfje citroen.)

Kneed het ontstane deeg vervolgens gedurende een minuut of tien met de hand. Zet het daarna weg in een kom en bedek die losjes met wat plastic keukenfolie. Laat het deeg ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur rijzen tot ca. twee keer de oorspronkelijke omvang. De folie zorgt ervoor dat de buitenkant van de deegbal niet hard wordt.

Sla vervolgens de lucht uit het deeg: niet te hard! Leg het deeg daarna op een met bloem bestrooide ondergrond en rol het tot een plak. Druk er met de vingertoppen of de steel van een pollepel wat kuiltjes in voor de knoflookboter. Laat de deegplak nu weer ca 20 minuten met rust, eventueel in de koelkast.

Smelt de boter au bain-marie in een pannetje en voeg de knoflooksnippers toe. Verwijder de pan van de warmtebron en voeg dan zout en peper naar smaak toe.

Plaats een bakplaat in de oven en verhit deze op 220°C. Een voorverwarmde bakplaat zorgt later voor een lekker knapperige bodem van het brood. Smeer de deegplak lichtjes in met een deel van de – nog vloeibare – knoflookboter en schuif hem dan op de bakplaat de oven in.

Bak het brood in pakweg 10 minuten goudbruin. Haal het brood dan uit de oven en overgiet het met de resterende boter. Liefst warm serveren.

Categorieën:Recepten Tags: