Home > Gewassen, have & producten > Veluws zwijn

Veluws zwijn

16 oktober 2007

De laatste editie van het gratis verstrekte periodiekje van de Keurslager handelt – zo leert ons de omslag – over ‘Hollands rund’.

Sla je het blad open, dan kunnen we in de eerste regel van het voorwoord (geschreven door de kennelijk ‘oer-Hollandse’ Isabel Meniño) lezen: “U kent ze natuurlijk wel, onze ouwe gouwe Hollandse eenpansgerechten als hachee en zuurvlees.”

Een lachertje natuurlijk, want zuurvlees is helemáál niet Hollands: het is Limburgs! Vraag het maar aan mijn Wijze Oude Moeder: geboren Brunssumse, getogen Treebeekse.

Zoervleisj wordt naar haar zeggen niet bereid met rundvlees, maar met paardevlees. Leuk bedacht, keurslager, maar zoals ‘De Boer & De Cocq’ al beweerden: “ook kul is er in kwaliteiten”.

Op Wikipedia durft men zelfs de volgende boude bewering aan: “Het gebruik van paardevlees zorgt (…) dat de authentieke smaak van dit gerecht wordt gewaarborgd.”

Ik zal hier niet opnieuw uitweiden over het belachelijke feit dat we een land vol paarden hebben, maar je vrijwel nergens in Nederland nog een fatsoenlijk stuk paardevlees kunt kopen. Voor mijn tirade over dat onderwerp, zie deze webkoppeling.

Maar hetzelfde sentimentele geneuzel begint nu ook al met zwijnevlees: op de Veluwe is een overschot aan zwijnen. Veel ophef over dat onderwerp, de laatste tijd, niet alleen regionaal maar zelfs landelijk.

De minister heeft zich ermee bemoeid (ze vindt – mijns inziens terecht – dat er moet worden afgeschoten) maar de volksvertegenwoordiging heeft zich kennelijk in meerderheid laten inpakken door een kluitje dierenwelzijns-verdwaasden.

Kijk: er zijn – overigens als gevolg van onwettelijk bijvoederen! – nu eenmaal teveel van die wandelende koteletjes. Ze ploegen parken en achtertuinen om en ze vormen een risico voor het doorgaand verkeer op onze autowegen, met alle gevaren van dien.

Laten we dat nou gewoon op z’n beloop, of nemen we dusdanige maatregelen dat verkeersveiligheid en groenvoorziening gewaarborgd respectievelijk gevrijwaard blijven?

Als de regering eindelijk tot dat laatste heeft besloten, dan kunnen vaderlandse wildhandel en poelier dit najaar eindelijk weer eens grote hoeveelheden Nederlands zwijnevlees in het assortiment opnemen, in plaats van al dat malse lekkers mondjesmaat te importeren uit voormalige Oostbloklanden (waar men trouwen geen been ziet in allerlei vormen van drijfjacht, zoals druk- en klopjacht…).


Toevoeging 17 oktober 2007
(voor het laatst bijgewerkt op 2 november 2007)

Hieronder enkele webkoppelingen die verwijzen naar de berichtgeving over deze kwestie in het Gelderse dagblad De Stentor:
Eenmalige drukjacht wilde zwijnen op Veluwe mag
Een lange traditie van bijvoeren
Jagers voeren zwijnen illegaal
Verburg houdt vast aan drukjacht
Vijf vergunninghouders met veel geld op ASK
Bij tegenstand kamer ziet Verburg toch af van drukjacht