Home > Gewassen, have & producten > Chinees ABC?

Chinees ABC?

17 oktober 2007

Vandeweek werd er een voorstel gedaan om voortaan op HAVO- en VWO-scholen ook het Chinees als vreemde taal in het lespakket op te nemen. Eén van de vele videocliprubriekjes op tv (ik weet niet meer welke) toonde vervolgens ter illustratie een filmpje waarin Fransje Bauer het gerecht ‘babi panggang’ heeft besteld.

Ongetwijfeld erg grappig, vooral omdat babi panggang geen Chinees gerecht is. Maar de Bauers halen nu eenmaal hun Indisch bij de Chinees, en algauw ontstaat dan bij de rest van Nederland de indruk… nou ja, u snapt wel wat ik bedoel.

Chinees eten heeft ongeveer evenveel met Indisch te maken als Nederlands eten met Afghaans. Peking ligt ruim vijfduizend kilometer verwijderd van Jakarta. Dat is ongeveer dezelfde afstand als Amsterdam-Oruzgan. Het is me dan ook nooit helemaal duidelijk geworden waarom de Chinees in hemelsnaam Indische gerechten op z’n kaart zet. Je haalt je Hollandse hutspotje toch ook niet bij de afhaal-Afghaan?

Chinezen kùnnen ook helemaal niet Indisch koken. Chinese gerechten worden in het algemeen niet met pepers of sambals bereid. De gedachte dat een maaltijd automatisch Indisch wordt als je er maar genoeg sambal in kiepert berust op een misverstand. Bovendien, welke sambal zou men moeten gebruiken? Nederlanders houden niet van sambal. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de potjes ‘Oelek’ van Conimex zo goed verkopen…

Wat Conimex in zijn potjes stopt, zou men in Indonesië bestempelen als ‘Olvarit babyvoeding’. Het wordt trouwens ook steeds lastiger om in Nederland aan een goeie pittige sambal te komen. In een stad als Amsterdam of Den Haag wil het nog wel eens lukken om een ècht verzengende variant te scoren maar buiten de randstad lijkt dit een vrijwel onmogelijke opgave.

Ik heb het geluk dat mijn zusje al bijna twee decennia op Bali woont, zodat de voorraad één of meer keren per jaar wordt aangevuld met die prettige knijpflesjes van het merk ABC. Bij haar laatste bezoek doneerde ze weer een genereuze hoeveelheid flaconnetjes, waaronder ‘Sambal Pedas Piring Lombok’, maar ditmaal helaas niet de ‘Extra Pedas’ waar ik zo dol op ben. Overigens: ‘pedas’ is de moderne schrijfwijze van ‘pedis’, hetgeen – voor wie dat nog niet wist – ‘pittig’ betekent. En als Indonesiërs het over pittig hebben, dan bedóelen ze ook pittig!

Wie helpt mij aan een adresje waar ik naar hartelust de producten van ABC kan kopen, meer in het bijzonder: de ‘sambal extra pedas’?!

  1. Zon
    19 november 2007 om 15.59

    Bij een van de vestigingen van deze toko te krijgen te krijgen:

    http://www.orientalgroup.nl

    Importeur: http://www.kaitak.nl

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.