Home > Recepten > Franse rundvlees-stoofschotel

Franse rundvlees-stoofschotel

19 oktober 2007

Vandaag maar eens een familierecept, jaren geleden opgetekend uit de mond van Nicht Ellen.

Ingrediënten

  • 1½ pd rundvlees in blokjes
  • 1 flesje volle rode wijn
  • 1 grote ui in ringen
  • 1 winterpeen in schijfjes
  • 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurierblad)
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 6 gekneusde korrels zwarte peper
  • 2 kruidnagels
  • beetje zout
  • scheutje olijfolie
  • ½ pd spek
  • 16-20 sjalotten
  • ½ pd gesneden champignons
  • 25 gr bloem (ca 2 afgestreken eetlepels)
  • ¼ lt bouillon

Marineer het rundvlees gedurende 24 uur in een mengsel van

  • rode wijn
  • ui in ringen
  • winterpeen in schijfjes
  • bouquet garni
  • knoflook
  • peperkorrels
  • kruidnagels
  • zout
  • olijfolie

Schep het geheel gedurende het etmaal af en toe om.


Marinade Franse rundvlees-stoofschotel

Giet vóór de bereiding de marinade af en houd die apart. Verwijder het vlees en dep de blokjes droog. Hou ook het ui-wortelmengsel apart.

Bak het vlees bruin in ietwat olie of boter (of beide).

Maak in een braadpan met een scheut olijfolie (of jeweetwel) het ui/wortelmengsel warm en roer hier de bloem doorheen. Roer daar dan weer het marinadevocht door.
Voeg de bouillon toe en vervolgens het vlees, met zout en peper naar smaak.
Zet het geheel 3 à 4 uur in de oven op 150°C.

Bak de sjalotten en zet die apart. Doe dat vervolgens ook met de champignons en daarna de spekblokjes.
Voeg tenslotte sjalotten, spek en champignons bij de ovenschotel en laat alles nog een kwartiertje pruttelen.


Ovenschotel Franse rundvlees-stoof

Serveren met bijvoorbeeld aardappels in de schil (of gekruide krieltjes) en spruiten.


Franse rundvlees-stoofschotel

Categorieën:Recepten Tags: ,