Home > Alcoholica > Bunnahabhain

Bunnahabhain

21 oktober 2007

Zoals beloofd in mijn logje van 14 september zou ik nog eens iets schrijven over Bunnahabhain. Bij dezen!

Een kenner op het gebied van whisky ben ik geenszins maar ik weet wèl wat ik lekker vind. Tot voor enkele jaren zorgde ik ervoor dat ik altijd een fles Glenfiddich, Glenlivet of Famous Grouse in huis had, maar sinds ik kennis heb gemaakt met de verfijnde smaak van Bunnhahabhain is dàt het vaste merk van mijn keuze geworden.

Goedkoop is ‘ie bepaald niet, maar nou ook weer niet onbetaalbaar: € 36,50 voor een fles van 70 cl mag dan als een forse somme gelds klinken, als je eenmaal de 12 jaar oude single malt van Bunnahabhain hebt geproefd, snap je waarom je dat bedrag met plezier neertelt.

Bunnahabhain (uitgesproken als boe-na-ha-venn) betekent ‘monding van de rivier’, in dit geval de ‘Margadale’ die uitmondt in de ‘Sound of Islay’: het water tussen de eilanden Islay en Jura. De distilleerderij – gevestigd op Islay – bestaat al sinds 1883 en is aan zee gelegen in een ruig gebied op het noorden van het eiland.


Bunnahabhain distilleerderij – © Bosse Axelson

Het water dat men gebruikt om de malt te maken stroomt niet door turf maar door kalksteen, en komt uit een waterbron gelegen op de Margadale Hill. Daardoor krijgt deze whisky niet dat rokerige, zilte karakter wat de meeste Islay malts kenmerkt.

Het water uit de bron wordt van grote diepte naar boven gepompt en vervolgens via een pijpleiding naar de distilleerderij geleid, dit om te voorkomen dat het water met turf in aanraking komt. Het water zou van zó diep komen dat men bij Bunnahabhain zegt dat het voor het eerst daglicht ziet als de 12 jaar oude malt in het glas wordt geschonken.

Bunnahabhain 12 Year Old Single Malt Whisky heeft een gouden kleur en een frisse, fruitige en bloemige geur. De smaak is zacht en moutig en doet denken aan honing, noten en kruiden. Het is de lichtste van alle Islay malts.

Meer over Bunnahabhain op de officiële website.

Categorieën:Alcoholica