Home > Recepten > Plaatpizza

Plaatpizza

27 oktober 2007

Dit is een gerecht dat ik de afgelopen jaren niet meer zo vaak maak, maar in m’n studententijd was het favoriet!

De bereiding valt in drieën uiteen:

  1. pizzadeeg
  2. tomaatsaus
  3. bedekking

We beginnen met het deeg. Dat heeft minimaal een half uur nodig om te rijzen, en in de tussentijd kan dan de rest worden gemaakt.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 4 ons bloem
  • 2 dl lauwe melk
  • 1 zakje droge gist
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • gedroogde oregano, peterselie en bieslook naar smaak

Meng de melk met suiker en gist en laat dat tien minuten rusten. Doe de bloem in een kom en voeg daar het gistpapje aan toe. Voeg dan zout, olijfolie, knoflook en kruiderij toe.

Kneed het deeg zodanig lang dat het lekker soepel wordt, of laat dit klusje door de broodbakmachine klaren.
Laat het deeg op een warme plek in een afgedekte bak, kom of schaal minstens een half uur rijzen, tot het ongeveer in omvang is verdubbeld. En je opoe riep het al: pas op voor tocht, kind!

Ingrediënten voor de tomaatsaus:

  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 1 blik gepelde tomaten of tomaatblokjes
  • ½ bouillonblokje (tuinkruiden)
  • 1 tl oregano
  • 1 el peterselie
  • 1 tl zoute ketjap of Worcestershire sauce

Fruit de ui met de knoflook in een scheutje olijfolie met wat boter of ander bakvet.
Doe de inhoud van het blikje tomaten in een zeef en vang het vocht op. Voeg het vocht bij het ui/knoflookmengsel en breng dit aan de kook.
Bouillonblokje, kruiderij en ketjap erbij en het geheel nog enkele minuten op een getemperde warmtebron laten staan.
Kneus dan de gepelde tomaten (of blokjes) en voeg die aan de saus toe.
Laat alles nog 10 minuten pruttelen, of zo lang als nodig is om de gewenste dikte te bereiken: de saus moet smeerbaar zijn.

Bedekking

Het aardige van plaatpizza is dat ieder z’n eigen deegvlak kan beleggen met wat ‘ie maar wil. Ik had voorhanden: courgette, aubergine, champignons, paprika, uiringen, hamreepjes, salami, sardines, olijven, kappertjes, knoflook, geraspte kaas-uit-een-zakje, zelfgemalen Emmentaler en Gorgonzola.

De courgettes, aubergines, champignons, paprika en uiringen kunnen eventueel kort worden aangezet in een koekepan, maar ècht noodzakelijk is dat niet.


Plaatpizza in wording

De eindfase

Haal het deeg uit bak, kom of schaal en kneed het nog heel even door. Rol het dan met een deegroller tot een vlakke plak ter grootte van de ovenbakplaat. Drapeer de deeglap op de goed ingevette bakplaat en laat die nog een half uurtje afgedekt op een warme, tochtvrije plek staan.

Smeer het deeg in met de inmiddels afgekoelde tomaatsaus, en beleg het geheel tenslotte met ingrediënten naar keuze: ieder op z’n eigen territoriumpje.

Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op ca 225°C.
Effe wachte, nòg effe wachte (ongeveer een kwartiertje) en… pizza!


Plaatpizza uit de oven