Home > Recepten > Varkenshaas met Provençaalse groenten

Varkenshaas met Provençaalse groenten

28 oktober 2007

Vandaag was het kliekjesdag: een goede gelegenheid om de koelkast eens op te ruimen. Er waren zoveel bestanddelen over van de pizzabereiding gisteren, dat ik daar wel een aardig schoteltje van kon knutselen: ui, knoflook, paprika, champignons, courgette en aubergine. Ook vond ik nog een bakje kipreepjes.

Aan de slag: van tevoren een paar aardappeltjes koken, maar niet helemaal gaar! De piepers afgieten, terzijde zetten en laten afkoelen.

Ui met knoflook glazig fruiten in iets vettigs (uiteraard zo weinig mogelijk; in pannen met teflonbekleding heb je nauwelijks vet nodig…).

Vervolgens de rest van de gesneden groenten en de kipreepjes toevoegen en enkele minuten roerbakken.

Het mengsel afblussen met een scheutje Franse vermout of droge sherry en er dan wat gedroogde Provençaalse kruiden overheen strooien. Om het hartig te krijgen deed ik er nog een flinke kneep ketjap asin door maar een snufje zout kan ook.

Tenslotte de halfgaar gekookte aardappelen in partjes toevoegen en alles nog een paar minuten – onder geregeld omscheppen – laten sissen op een laag vuurtje. Huppekee: de voorverwarmde oven in (90-95°C).

Stukje vlees: ik had nog een varkenshaas dus die moest er maar aan geloven.

Haasje op kamertemperatuur laten komen en dan droog deppen met keukenpapier. Beetje vet in braad- of koekepan en dan het haasje snel (pakweg 1 minuut per kant) om-en-om dichtschroeien.
Daarna pas met zout en peper in de weer, of – zoals ik vanavond deed – season all mix: zout reeds toegevoegd.

Nog drie minuutjes per zijde laten bruinen op een iets getemperde warmtebron en dan op een voorverwarmd schaaltje ook de oven in, voor het nagaren.
Jus afmaken met alweer een flinke(!) scheut Franse vermout en die ook in de oven schuiven.

Waarom alles hier linea recta de oven in gaat? De Patiënt deelt zijn dag in op basis van de televisiegids. Wanneer hij ‘kassie’ kijkt, kan er dus niet worden gegeten. Maar dat geeft mij dan weer mooi de gelegenheid om een stukje te tikken…

En oh ja… de appelmoes was – ontdooid – uit de diepvries afkomstig, maar wèl zelfgemaakt! Zie deze webkoppeling.


Varkenshaas met Provençaalse groeten en appelmoes

Categorieën:Recepten Tags: ,