Home > Recepten > Koolrolletjes met gehakt

Koolrolletjes met gehakt

29 oktober 2007

Het lijkt zo’n typisch Nederlands kostje, maar feitelijk is dit gerecht van Indische oorsprong! Hoe dan ook: ik had het al zeker een kwart eeuw niet meer gegeten, dus werd het weer eens hoog tijd.

Er resteerden nog wat blaadjes groene kool (van de soep, enkele dagen geleden) en mager rundergehakt is hier op de één of andere manier altijd voorhanden in de diepvries.

Het is een simpel klusje: ontdoe de bladeren van de groene kool van hun taaie nerf en blancheer ze vervolgens eventjes (2 minuten) in kokend water waaraan wat zout is toegevoegd.

Meng het gehakt met ei (1 ei per pond gehakt), wat paneermeel of beschuitkruimels en kruiderij naar smaak. Dat kunnen gewone gehaktkruiden of cajunkruiden zijn, maar ook gedroogde Italiaanse- of Provençaalse keukenkruiden, nèt waar je trek in hebt.

Maak van de gehaktmassa rolletjes die de breedte van de koolbladeren hebben, en wikkel daar de kool omheen. Fixeer de bladeren met een borrelprikker om het gehakt, of gebruik de klemmetjes van Het Ministerie.


Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal…

Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal en schuif die in de voorverwarmde oven op 180°C. Daar kunnen ze in pakweg 25 à 30 minuten garen.

In die tussentijd kunnen er bijgerechten naar smaak en keuze worden bereid. Ik hield het vandaag eenvoudig, en volstond met het koken van aardappelen-in-de-schil: Hollandse Ditta’s.


Koolrolletjes met gehakt en Hollandse Ditta’s

Categorieën:Recepten Tags: ,