Home > Columns, Eetgewoonten, Gezondheid > Worst en ham verhogen kans op darmkanker

Worst en ham verhogen kans op darmkanker

31 oktober 2007

Heeft u af en toe óók zo verschrikkelijk het land aan wetenschappelijk onderzoek? Ik wèl!

Academische rapporten hebben de onhebbelijke gewoonte het laatste restje levensvreugde uit ons bestaan te persen. Een enkele uitzondering daargelaten, zoals ooit het onderzoek naar een statistisch verband tussen het aantal geboorten en de trek van de ooievaar…

Vandaag was wel weer een dieptepunt: we mochten al een poosje niet meer genieten van tabaksrook (toegegeven: het beïnvloedt de smaakpapillen negatief) maar nu mogen we van de professoren óók al geen rood vlees, worst, ham en alcohol meer nuttigen! Ook die blijken namelijk kanker te kunnen veroorzaken.

Verder wordt het gebruik van suikers en vetten ontraden. Nou ja, dat was geen nieuws meer, al zou je dat niet zeggen, als je op een willekeurige zaterdagmiddag door ongeacht welke Nederlandse winkelstraat banjert: de vadsigste vaderlanders lopen steevast iets vettigs of zoetigs te kanen.

Enfin, er is ook nog góed nieuws: als waarborg voor een gezond leven beveelt men een mediterraan dieet aan, “maar dan wèl dat van Kreta uit de jaren zestig”. Dat ìs natuurlijk geen dieet, maar gewoon een manier van leven: wees matig met vlees en zorg voor voldoende beweging. Oh ja: en olijfolie in plaats van kunstmatig braadvet.

Mijn advies: keer terug naar de levensstijl van onze voorouders – de holenmensen – die nog eerlijk en ouderwets achter hun eigen eten aan moesten draven…

Da’s misschien een optie. Wanneer je trek hebt in een stevig stukje vlees: op een holletje naar de slager. Je voelt je zó weer als een Neanderthaler en het is nog goed voor je ook!

De uitkomsten van de rapportage hebben nòg een positieve kant… voor mij althans. Als fervent roker heb ik nu een argument in handen om de lieden van repliek te dienen die mij te pas en te onpas wijzen op de negatieve gevolgen van tabaksgebruik:

“Eet u rood vlees? Worst? Ham? Weet u wel dat je daar óók kanker van kan krijgen?! Het is wetenschappelijk aangetoond… Lees maar in de Telegraaf!”

Categorieën:Columns, Eetgewoonten, Gezondheid Tags: