Home > Recepten > Oosterse tonijnsteaks

Oosterse tonijnsteaks

2 november 2007

Vanmorgen ben ik even naar de buurtmarkt geweest en heb daar bij de viskraam een stel mooie mootjes tonijn opgedaan. En nou niet meteen gaan kraaien dat dit schadelijk is voor de stand van deze soort (wat overigens wel klopt) want ik koop, als bewust consument, slechts zèlden tonijn.

In Nederland wordt voor de versmarkt hoofdzakelijk geelvintonijn aangevoerd: een soort die ondanks overbevissing tòch redelijk stand weet te houden, al denkt de viswijzer daar weer anders over.

Het was dit jaar zelfs de eerste keer dat ik me liet verleiden om deze mooie rooie steaks te kopen, afgezien van een sporadisch blikje ‘tuna chunks’ voor de Salade Niçoise.

Overigens bevatten die blikjes meestal ‘gestreepte tonijn’, een variant die in mindere mate wordt bedreigd en bovendien geen bijvangst van dolfijnen kent.

Enfin, terug naar de keuken nu. Met mijn moten heb ik – min of meer uit de losse pols – het onderstaande gerecht bereid. De keuze van de ingrediënten is grotendeels bepaald door wat er toevallig in huis was.

Benodigdheden:

  • 3 (of 4) tonijnsteaks
  • 1½ à 2 dl Japanse sojasaus
  • 1 el rijstwijn of droge sherry
  • 2 tl honing
  • 1 tl knoflook uit de knijper
  • 1 tl fijngehakte (of geraspte) gember
  • 1 tl gesnipperd (evt. gepureerd) citroengras
  • 1 zeer fijn gesnipperde rawit (zonder de zaadjes)
  • 1½ à 2 dl visbouillon
  • 2 bosuitjes
  • oosterse roerbakgroente
  • Aziatische noedels (bijv. mie)
  • koriander
  • oestersaus

Maak een marinade van sojasaus, wijn, honing, knoflook, gember, citroengras en rawit. Leg daar de tonijnsteaks in en laat ze minimaal een half uur staan zodat alle aroma’s goed kunnen intrekken.

Giet dan de marinade over in een klein pannetje en doe daar de visbouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Voeg halverwege de bosuitjes toe.

Roerbak de groenten enkele minuten onder toevoeging van wat oestersaus en blus het mengsel af met een scheutje rijstwijn of droge sherry.

Schroei de tonijnmoten om-en-om dicht en laat ze vervolgens nog enkele minuten op een getemperde warmtebron doorgaren: liefst niet te lang zodat het vlees aan de binnenkant mooi rosé blijft. Bovendien neemt bij langer bakken de kans op het uiteenvallen van de mootjes toe, en dat zou zonde zijn: het oog wil ook wat.

Tonijn en groente opdienen met mie – of andere Aziatische noedels – en wat vers geknipt korianderblad.

Categorieën:Recepten Tags: , ,