Home > Recepten > Russische ‘snert’: maak je borjst maar nat!

Russische ‘snert’: maak je borjst maar nat!

4 november 2007

Goedbeschouwd maakte ik vandaag een soort snert, maar als je de erwten door rode bieten (voor de Rotterdammers: kroten) vervangt is het plotsklaps een Russische soep geworden. Misschien moet ik zeggen ‘oostblok’, want deze maaltijdsoep wordt ook in de Rusland-omringende landen geclaimd als nationaal gerecht.

Waar heeft deze man het over? Hij heeft het over borjst of boršc. Vraag me niet hoe je dat precies moet uitspreken, want dan maakt m’n tong een salto en klap ‘ie dubbel.

Ik at het jaren geleden geregeld bij het hoofdstedelijke restaurant Szmulewicz (dat toen nog een soort Perestrojka-sfeertje kende) en wilde het nu ook eens zèlf maken. Hier het verslag van een eerste poging.

Ingrediënten:

 • schenkel of mergpijpje
 • ca. 2½ liter water
 • 3½ tot 4 ons stoofvlees in blokjes
 • 5 rode bieten (ca. 1 pond)
 • ½ knolselderij
 • ½ winterpeen
 • ½ witte kool
 • 1 flinke ui
 • laurierblad
 • tijm
 • 1 blikje tomatenpuree
 • scheut (wijn)azijn
 • ½ el suiker
 • evt. wat zout en/of peper naar smaak

Trek gedurende pakweg twee uur een bouillon van schenkel of mergpijp. Voeg daar het stoofvlees, wat peperkorrels, laurier en een takje tijm aan toe en laat het nog een uur trekken op een laag pitje. Giet de vleesbouillon door een passeerdoek en houd het vlees apart.

Rasp de witte kool, snijd de selderij in blokjes, snipper de ui, schil de bietjes, schrap de wortels en snij die laatste twee bestanddelen tot juliënne. (Pfff… natte rug!)

Verhit wat vet in een braadpan, doe alle groenten erin en bak het mengsel gedurende een minuut of tien op een zacht vuurtje.

Voeg al roerbakkend een scheutje droge sherry toe (of wodka!) en vervolgens zoveel bouillon dat het groentemengsel bijna onder staat. Laat dit gedurende twintig minuten pruttelen.

Voeg dan kool, tomatenpuree, azijn en suiker toe, plus zoveel bouillon dat het op soep begint te lijken. Nogmaals twintig minuten op een getemperde warmtebron laten doorsuizen. Dan even proeven om na te gaan of er nog zout en/of peper moet worden toegevoegd.

Voor wie van een crème-achtige soep houdt: het hele spul tenslotte pureren met staafmixer of keukenmachine. Ik ben persoonlijk meer te porren voor soep met een ‘beet’, maar De Patiënt is niet zo dol op kauwen: dan dus maar door de Magimix…!

Het afmaken: verdeel het apart gehouden stoofvlees over borden of kommen en giet daar de soep overheen. Vlei er een mooie schep zure room bovenop en stooi er wat gehakte of geknipte peterselie overheen.

Serveren met rul-geprakt hardgekookt ei, in reepjes gesneden augurk en stokbrood.

Net als snert: goeie kost voor een gure winterdag! Mijn Wijze Oude Moeder en ik vonden het heerlijk; mijn Boze Oude Vader heeft over zijn bordje bijna een uur gedaan…

Categorieën:Recepten Tags: , ,
 1. matthijs
  18 november 2007 om 19.49

  Wellicht interesseert het u te weten dat er ook een minder winterse variant van borsjt bestaat. In Polen serveert men “barszczcz” (geen flauw idee hoeveel s-en, z-en en c’s daarin voorkomen). Dat is een heldere bietenbouillon waaraan toegevoegd is bietenbouillon die een nachtje heeft staan gisten (dat is dan de eigenlijke barszz-etc). Verrassend lekker en verfijnd. Wordt geserveerd met een klodder zure room en wat ik dan maar voor het gemak Poolse ravioli zal noemen.

 2. Robert Jan
  18 november 2007 om 20.28

  @ Matthijs: Zeg maar gewoon ‘jij’ tegen ‘u’, hoor… Ik ben de 50 nog niet gepasseerd (al scheelt het benauwend weinig, hahaha!).
  Uiteraard ben ik geïnteresseerd in die onwinterse variant. Sterker nog: heb je toevallig een recept voorhanden?
  Ik hoopte dat in de keuken tegenover jouw ‘rommelhok’ te vinden, maar zocht daar tevergeefs…
  Ik houd me aanbevolen!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.