Home > Recepten > Macaroni-ovenschotel met lamsgehakt

Macaroni-ovenschotel met lamsgehakt

10 november 2007

De elleboogjes die in Nederland ‘macaroni’ worden genoemd, bestaan in Italië niet. Daar betekent macaroni (maccheroni) een korte pastasoort.

De Patiënt lust evenwel geen andere pasta’s dan uitsluitend elleboogjes en spaghetti. Het verwerken van fusilli, penne rigate of tagliatelle leidt hier dan ook steevast tot rumoer in de tent. Om de lieve-vrede te bewaren beperk ik mij noodgedwongen tot die vermaledijde elleboogjes…
Gisteren dus een ovenschotel.

Ingrediënten:

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 4 ons lamsgehakt
  • 1 blikje gepelde tomaten of tomaatblokjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • ½ lt melk
  • één achtste slagroom
  • 1 aubergine
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • pittige geraspte kaas (oude Goudse o.i.d.)

Het prettig-magere lamsgehakt haalde ik bij de islamitische slager, niet alleen omdat het elders moeilijk verkrijgbaar is, maar ook omdat deze slager het gehakt draait waar je bij staat: eerst snijdt hij lamsvlees in grove blokken en repen die vervolgens in de gehaktmolen verdwijnen. Zo heb ik het graag: ik weet dan zeker dat er geen bestanddelen aan toegevoegd worden die er niet in thuishoren (kleurstoffen, conserveringsmiddelen etc.).

Fruit ui en knoflook kort in zo min mogelijk vettigs en voeg daar beetje-bij-beetje het lamsgehakt aan toe. Indien je alle gehakt in één keer toevoegt, daalt de temperatuur in de pan en schroeit het vlees niet snel genoeg dicht; met als gevolg dat het gehakt zijn sappen verliest en er een vieze drabbige kledder ontstaat. Bak het gehakt mooi rul.

Haal de tomaten door een zeef en voeg het aldus ontstane vocht aan het ui-gehaktmengsel toe. Doe daar tijm en rozemarijn bij, breng de saus op smaak met wat zout en peper, en laat het geheel nog tien minuten zachtjes pruttelen. (Indien voorhanden kan ook verse tijm en rozemarijn worden gebruikt: in dat geval gedurende het pruttelproces enkele takjes laten meekoken, en die vervolgens weer verwijderen.)

Maak de aubergine schoon en snijd die in blokjes. Verhit nog wat vet (bijv. olijfolie) in een pan en bak de blokjes rondom lichtbruin.

Smelt ondertussen de boter in een steelpan en roer daar de bloem doorheen. Zodra het mengsel gaat klonteren, melk en room scheutje voor scheutje toevoegen onder voortdurend roeren! Laat deze saus twee minuten zachtjes koken, en breng hem dan op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Kook de elleboogjes in een pan met ruim water in enkele minuutjes halfgaar (dus nog niet eens beetgaar) en laat ze dan goed uitlekken in een vergiet.

Schep de helft van de macaroni in een ruime ovenschaal en bedek dat met de helft van het gehaktmengsel. Dan een laagje aubergineblokjes en vervolgens de rest van macaroni en gehakt. Schenk tenslotte de roomsaus over het geheel en strooi daar nog wat geraspte kaas bovenop.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven (ca 200°C, of iets lager voor hetelucht) en laat hem daar gedurende ongeveer een half uurtje garen. Dat biedt mooi de gelegenheid om in de tussentijd alvast een frisse salade te serveren.

Categorieën:Recepten Tags: , ,