Home > Kookboeken, Recepten > Traditionele appeltaart van zandtaartdeeg

Traditionele appeltaart van zandtaartdeeg

13 november 2007

Vandaag een appeltaart zoals mijn Wijze Oude Moeder die altijd maakt. Je kunt – gezien haar gevorderde leeftijd en het feit dat ze kleinkinderen heeft – dus gerust beweren dat het hier een onvervalste grootmoeders’ appeltaart betreft.

Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit zo’n fijn, met hoofdzakelijk zwartwitfoto’s geïllustreerd handboek ‘voor allen die willen leren koken en de eisen van een goede keukeninrichting willen leren kennen’, onder de titel ‘Ik kan koken’.

Het kookboek is in de eerste helft van de vorige eeuw (1911) samengesteld door mejuffrouw H.M.S.J. de Holl, bij leven directrice der Huishoudschool, Laan van Meerdervoort te ‘s-Gravenhage, en later (1949) bewerkt door mevrouw P.J. Sarels van Rijn, directrice Gemeentelijke Industrie- en Huishoudschool te Vlissingen.

    Ingrediënten

  • 2 ons bloem
  • 1½ ons boter
  • 80 gr basterdsuiker
  • 1 eierdooier
  • snufje zout
  • 5 zure appelen (Goudreinette)
  • 70 gr suiker
  • evt ½ ons krenten of rozijnen
  • enkele druppels citroensap
  • water
  • kaneel

Van bloem, basterdsuiker, boter, eierdooier en zout een gelijkmatig zandtaartdeeg maken.

De suiker oplossen in iets water en in dit suikerwater de in partjes gesneden appelen (en de gewassen krenten of rozijnen) met citroensap en kaneel verwarmen; de appelen mogen echter niet stuk koken.

Het deeg uitrollen tot een dikte van ruim ½ cm. Uit deze deeglap eerst de bodemvorm van de springvorm uitsnijden.

Vervolgens een lange reep maken, eventueel in tweeën, ter breedte van de rand van de vorm en met een lengte van de omtrek van de rand.

De ronde deegplak nu eerst op de bodem van de ingevette springvorm leggen en vervolgens de reep langs de rand van de vorm.

De vulling in de vorm doen en daarover van het resterende deeg gemaakte reepjes leggen, en de deegrand over de einden van de deegreepjes omslaan.

De taart van boven bestrijken met verdunde eierdooier en gedurende ± 3 kwartier bakken in een matig warme oven. Voor het bakken van zandtaartdeeg mag de oven niet te heet zijn: 125-150°C.

Vóór het uit de vorm nemen de taart goed laten afkoelen!

Men kan ook een vulling maken van ongekookte appelen, maar loopt dan de kans dat het gebak iets uitzakt, daar de appelen in de oven wat slinken.

Categorieën:Kookboeken, Recepten Tags: ,
  1. Winny
    14 november 2007 om 07.47

    Tsja, dat zijn de echte. Ziet er heerlijk uit hoor. Ik ga dat ook eens proberen om van te voren de appels te koken, goeie tip.

  2. mauzie
    9 november 2008 om 14.04

    Ik kom toevallig bij jouw recept uit voor de lekkere appeltaart.
    Dacht die ga ik eens maken, maar nu weet ik weer waarom ik zandtaartdeeg niet meer maakte.
    Ik krijg het niet goed uitgerold, hehe was weer een kleine ramp.

    Maar de appeltaart staat nu in de oven ben zeer benieuwd hoe die eruit zal zien. En hoe hij zal smaken!!!

    Groetjes Mauzie

  3. Robert Jan
    9 november 2008 om 18.36

    @ mauzie

    Er is een eenvoudige truuk voor: koop bij de doe-het-zelver een meter dik plasticfolie en knip dat in twee even grote stukken.

    Doe daar het deeg tussen en: rollen maar!

    (Het schijnt ook te lukken met geparaffineerd papier, maar ik weet niet waar je dat kunt kopen, en of dat eigenlijk wel gezond is…)

  4. Maarten
    11 juli 2011 om 21.09

    @ Mauze

    Het deeg enkele uren in de koelkast leggen helpt ook, evenals het werkvlak en deegroller goed inpoederen met bloem.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.