Home > Verhalen > Vaders’ kookschrift

Vaders’ kookschrift

14 november 2007

Noujazeg… wie had dàt nu gedacht?! Was ik gisteren in de schuur (hier parmantig ‘tuinhuis’ genoemd) op zoek tussen de oude kookboeken, stuit ik plots op een doos met verzamelde recepten in de vorm van reclamefolders en dito brochures.

Daartussen echter – en dat is nogal opzienbarend – ook een stapeltje door mijn vader (!) opgeschreven recepten van gerechten die hij kennelijk ooit de moeite van het noteren waard vond.

Een opsomming – in willekeurige volgorde – van wat ik op die losse briefjes aantrof:

Broccoli-kipschotel met amandelen
• Tagliatelle met asperges en kruidenkaassaus
• Penne met salade
• IJs met warme kersensaus of sabayonsaus
• Sabayon-fruit en vanilleijs
• Kaastaart groene groenten – champignonsaus
• Milanese asperges
• Geschnitzeltes
• Vlees met “vijf specerijen”
• Ossobuco
Bourgondisch stoofpotje
• Dockumer kofje
• Kipfilet met tapenade van tomaat en olijven
• Normandische kip uit de Römertopf
• Gehaktbal “á la Marleen”
Pittige gehaktballetjes
• Bourgondisch landbrood met Bourgondische eieren
• Tutti-frutti-sinaasappelsorbet
• Zeetongfilets met tuinkruidensaus
• Pasta-penne
• Hollandse champignons
• Gevulde tomaat
• Rikke iel
• Ziehkiacheln

Ohja, er zat ook een vodje bij – op de achterkant van een oude stafkaart gekrabbeld, dus vermoedelijk genoteerd in pa z’n diensttijd – met een compleet menu voor de paasdagen!
Het is nog wat vroeg – de goedheiligman moet immers nog arriveren – maar dit wil ik u toch niet onthouden:

Goede Vrijdag

  • Juliënnesoep
  • Gepaneerde varkenslapjes – sla – aardappelen
  • Vanille/chocoladevla

Stille Zaterdag

  • Crème de tomates
  • Steak ‘Hollandaise’ – petits poids, marmelade de pommes – pommes frites
  • Yoghurt

Zondag 1e Paasdag

  • Pasteitje
  • Rollade – spinazie, worteltjes – aardappelen
  • Bitterkoekjespudding

Maandag 2e Paasdag

  • Groentesoep
  • Rollade – sperziebonen, sla – aardappelen
  • Gemengde vruchten op sap

Aandoenlijk, vindt u ook niet? Dit minimaal veertig jaar oude menu deed me trouwens denken aan een blogje van Lizet Kruyff dat ik onlangs las, met als titel “Protestants eten“.

Enfin, eindelijk een aantal gerechten die De Patiënt daadwerkelijk lùst. Voorlopig kan ik dus weer even vooruit in de keuken; houd dit weblog in de gaten!


PS: Het bleek vandaag diabetes-dag te zijn; dáár hebben we dus niets aan gedaan…

Categorieën:Verhalen