Home > Recepten > Pittige gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes

15 november 2007

Zoals gisteren beloofd en aangekondigd: een duik in vaders’ kookschrift.

Ingrediënten

  • 3½ ons kalfs- of mager rundergehakt
  • 1 á 2 rawits, zéér fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 gesnipperde sjalot of kleine ui
  • 1 lente- of bosui
  • 1 tl verse koriander
  • 1 ei
  • 1 scheutje sojasaus
  • sap van ½ limoen
  • evt. wat droogbrood- of beschuitkruim

Alle bestanddelen door elkaar kneden en van de gehaktmassa kleine balletjes draaien. Als het mengsel te klef blijft: wat kruim toevoegen.

De balletjes – in wat vloeibaar vettigs – op een matige hittebron langzaam bruin en gaar bakken.

Voor de tomaatsaus gebruikte ik het recept dat u kunt vinden bij de eerder beschreven plaatpizza, alleen heb ik voor deze gelegenheid de oregano weggelaten.

De vitamientjes kwamen vandaag van geroerbakte haricots verts:

Een klein uitje (sjalot) met wat knoflook en een theelepel sambal fruiten in de wok, en daarin de boontjes op hoge temperatuur roerbakken onder het toevoegen van wat zoute ketjap (kecap asin).

Dan anderhalve deciliter kruidenbouillon erbij gieten, en de boontjes daarin beetgaar koken (zeker níet langer dan 10 minuten!).

Ik serveerde balletjes en boontjes met wat basmatirijst maar het gaat ook prima samen met pasta of krieltjes. Kijk zèlf maar…

Ohja… De Patiënt heeft gesmuld, maarja: het was dan ook zijn ‘eigen’ recept!

Categorieën:Recepten Tags: , ,