Home > Recepten > Chili con carne

Chili con carne

19 november 2007

Deze kok was lui, het afgelopen weekeinde. Zaterdag heb ik me d’r met een Jantje-van-Leien vanaf gemaakt door wat rundervinken in een pan te wentelen. Tegelijkertijd kwam mijn Wijze Oude Moeder met het lumineuze plan om weer eens chili con carne te bereiden.

Welnu: dat mocht ze hélemaal zèlf doen, aangezien ik een dergelijk gerecht altijd uit de losse pols brouw, maar zij erop stond om het naar een recept van Jamie Oliver te maken. Nou mam: leef je uit!

Het moet gezegd: hij was lekker, die ietwat zoetige chili. Jamie had er alleen geen groente in verzonnen, dus voor de vitamientjes moesten we volstaan met slechts een ‘zelfbedacht’ gesnipperd paprikaatje.

Niet helemaal mijn stijl: ik had ook nog een tweede (gele) paprika ingekocht en een flinke stronk prei, maar moeder houdt niet van ‘experimenten’. Haar dagelijks terugkerende mantra is dan ook: “Zo doe ik het altijd…”

Voor degenen die het evengoed willen namaken hier het recept, zij het met enkele aanpassingen (voorzien van een sterretje):

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 2 afgestreken tl chilipoeder
  • 3 verse rawits*, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 volle tl gemalen komijn (of gekneusd komijnzaad)
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • ca 4 ons mager rundergehakt*
  • 200 gr zongedroogde tomaten, in olie
  • 2 blikken tomaten van 400 gr
  • ½ kaneelstokje
  • 1 pot witte bonen* (maar niet die in tomatensaus!)
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 rode paprika

Jamie schrijft:

Maal de uien en knoflook in de Magimix fijn en bak ze in een beetje olijfolie zacht. Voeg chilipoeder, fijngehakte rawits, komijn en een beetje peper en zout toe. Doe vervolgens het gehakt erbij en laat het al roerend bruinbakken.

Maal nu de zongedroogde tomaten fijn in de keukenmachine, met net genoeg olie uit de pot, zodat zich een mooie pasta vormt. Doe die dan samen met de tomaten, het kaneelstokje en een wijnglas water bij het vlees. Voeg als dat nodig is peper en zout toe.

Breng het aan de kook, dek af met een stuk vetvrij papier en leg het deksel op de pan. Nu kun je het op een laag pitje 1½ uur laten sudderen. Doe er 30 minuten voor het verstrijken van de kooktijd de bonen bij.

Dit gerecht smaakt altijd beter als je het een dag van tevoren klaarmaakt (dan krijgt de smaak tijd om zich te ontwikkelen).

Bron: Happy Days met The Naked Chef

Vandaag eet De Patiënt het laatste restje chili op. Dat geeft mij dan mooi de gelegenheid om tegendraads te koken – lees: iets wat hij tòch niet zou eten – namelijk grove pasta met paddestoelen en iets vissigs. Daarover morgen meer.

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. Carla
    21 november 2008 om 10.41

    Vooral die zongedroogde tomaten zijn geen vitaminnenbron en daarom ook geheel overbodig. Greetz, Carla.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.