Home > Recepten > Pasta met iets vissigs

Pasta met iets vissigs

20 november 2007

Het ‘vissigs’ bestond uit gerookte zalmsnippers, maar dat hadden net zo goed garnalen of rivierkreeftjes kunnen zijn.

De gekozen pasta was gisteren pipe rigate, de Italiaanse volbloed-oom van zijn achterlijke bastaardneefje: het Hollandse elleboogje. Bij pipe rigate kun je trouwens beter spreken van elleBOGEN.

Ingrediënten

  • 2 ons gerookte zalmsnippers
  • 2 ons kastanje-champignons
  • 2 ons Shii-take (of oesterzwammen)
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 1 handvol gesneden bosui-ringetjes (of stone-leeks)
  • één achtste crème fraîche
  • 1 scheut Franse vermouth
  • peper uit de molen
  • bieslook
  • ½ pond pipe rigate

Snijd de paddestoelen zo fijn als u prettig vindt (persoonlijk houd ik van nogal grofstoffelijk eten) en bak ze op hoge temperatuur enkele minuten in zo min mogelijk vettigs samen met de knoflook.

Temper de warmtebron, voeg de zalmsnippers toe en laat die enkele minuten meewarmen onder geregeld omschudden.

Strooi er dan een handje bosui-ringetjes bij en laat ook die even meewarmen. Sprenkel er een fikse scheut Franse vermouth overheen, zodat het geheel lekker begint te sissen en te geuren.

Hanteer de pepermolen naar smaak, maar hoed u voor het toevoegen van zout: gerookte zalmsnippers zijn van zichzelf al zo zout als de Dode Zee!

Roer tenslotte een bakje crème fraîche door dit mengsel en houd de saus vervolgens warm tot de pasta gereed is.

Serveren met een royale hoeveelheid gesnipperde bieslook.

Dit gerecht liet ik – zoals wel vaker – voorafgaan door een salade, maar daarover een andere keer meer…

Categorieën:Recepten Tags: , ,