Home > Recepten > Sajoer asem

Sajoer asem

21 november 2007

Er slingerde in de koeling nog een halve witte kool rond, en die riep gistermiddag plotseling mijn naam. Daar heb ik dus maar eens een fijn Indisch groentegerechtje van gemaakt.

  • 1½ pond witte, savooie- of spitskool
  • ¼ lt bouillon
  • stukje asem, of 2 tl tamarindepasta
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl Javaanse suiker (gula Jawa) of bruine basterd
  • scheutje sambal pedas
  • 1 salamblad, liefst vers uit de toko

Week de asem in een laagje warm water. Snijd de kool in vrij grove snippers.

Meng uien, knoflook, trassi, laos, suiker en sambal tot een brei en roerbak het prutje met een scheutje arachide-olie in wok of wadjan.

Voeg daar – zodra de uien glazig zijn – al roerend telkens een handvol kool aan toe en herhaal dit tot alle snippers zijn vewerkt.

Voeg er dan de bouillon en het salamblaadje bij. Wrijf het asemvocht door een zeef bij de kokende massa of voeg – in plaats daarvan – de tamarindepasta toe.

Laat alles nog even meekoken, maar niet te lang: de kool moet lekker knapperig blijven! Verwijder het salamblaadje vóór het opdienen.

Van kool alleen kan een mens niet leven en dus bereidde ik ook nog een schotel Blauwe hap (met kip).

Schaaltje basmatirijst, likje pindasaus en een bakje emping ernaast: ik had weer een kostelijk maaltje bijeen gescharreld, al zeg ik het zèlf.

Categorieën:Recepten Tags: , ,