Home > Recepten > Boerenkool

Boerenkool

23 november 2007

Het zal wel een generatiekwestie zijn: mijn ouders zijn gek op stamppotjes, alleen ìk ben er in het algemeen niet zo voor te porren.

Mijn Wijze Oude Moeder wilde gistermiddag met me mee om boodschappen te doen. Tsja, en algauw zaten toen de weekaanbiedingen in het winkelmandje: op die manier bepaalde zij – samen met Zaanse Albert – wat we zouden gaan eten. En erger nog: ìk mocht het bereiden.

Nu had ik van m’n lang-zal-ze-leven nog nooit boerenkool gemaakt, maar hoe moeilijk kon dàt helemaal zijn?

Nou, niet zo moeilijk dus! Moet ik het nog uitleggen? Vooruit dan maar…

Benodigdheden:

  • 1 zakje boerenkool van AH
  • 1 zakje stamppotaardappelen van AH
  • 1 duo-bakje magere spekreepjes van AH
  • 1 magere runderrookworst van Unox

Eigenlijk had ik tóen al geen zin meer… Okee, okee, omdat u zo aandingt:

Piepers koken in een pan met water en wat zout: ca 15 minuten.

Boerenkool koken in pan met een bodempje water zonder zout: ca 5 minuten.

Aardappelen afgieten en daarna stampen. Dan de boerenkool erbij en nogmaals stampen. Indien de biceps overbelast dreigen te raken: grijp naar de keukenmixer!

Als de stamppot te droog blijft: het kookvocht van de kool toevoegen, maar een scheutje melk of klontje boter werkt ook.

De stamppot op een laag pitje warmhouden en de rookworst er bovenop leggen. Moet het sneller? Dan de rookworst ‘op-piepen’ in de magnetron.

In de tussentijd de magere spekreepjes bakken in een koekepan. Vet toevoegen is niet nodig. Zelfs mager spek is vet genoeg om in z’n eigen sap te garen.

Ik serveerde de boerenkool-stamppot met de spekjes bovenop en de gesneden rookworst ernaast. Likje mosterd, geen gedoe.

Tsjongejonge… dat is geen koken, dat is opwarmen! Nouja, de beide senioren hadden het reuze naar hun zin, en daar gaat het tenslotte om, nietwaar?

Och hemeltjelief, er was nog een hele schaal over… Vanavond wéér stamppot! Enfin, dan zoek ik wel troost in het begeleidende glas Chablis.

Categorieën:Recepten Tags: ,