Home > Recepten > Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

27 november 2007

Na het lezen van  een berichtje op het Ministerie schoot me mijn eigen bereidingswijze van dit gerecht weer te binnen.

Doorgaans maak ik het eigenlijk alleen op dagen dat de temperaturen in Nedeland oplopen naar mediterrane waarden en de mussen uit hun spreekwoordelijke dakgoten duikelen, maar ik kan geen enkel steekhoudend argument bedenken waarom het niet ook op grauwe najaarsdagen zou kunnen worden gegeten.

Ik heb het over spaghetti met knoflook, olie en pepertjes.

Daar doe ik vlak voor het opdienen nog wat peterselie (prezzemolo) dóórheen en – geheel tegen de traditie, dus helemaal volgens mijn eigen eigenwijze wijze – italiaanse zoute schapenkaas (pecorino romano) óverheen; parmeggiano kan trouwens ook heel goed.

Basisrecept voor drie personen:

  • 2½ ons spaghetti
  • 5 à 6 gesnipperde tenen knoflook
  • naar smaak: in dunne reepjes gesneden rode pepers
  • 7 el olijfolie

Snipper de knoflook zo fijn mogelijk maar gebruik geen knijper. Ontdoe de rode pepers van zaden en evt. zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes.

Fruit de pepers met de knoflook kort in niet àl te hete olijfolie en zorg ervoor dat de snippertjes enigszins bruin kleuren maar beslist niet verbranden! Het luistert vrij nauw, dus even erbij blijven voor het beste resultaat.

Soms gaat er ook wat fijngehakte zongedroogde tomaat bij of – voor een andere variatie – zeer dungesneden reepjes paprika.

Kook de spaghetti beetgaar in ruim (iets gezouten) water met een scheutje olijfolie.

Meng de pittige knoflookolie met verse peterselie door de pasta en strooi daar wat grofgeraspte pecorino of parmeggiano overheen. Bij gelegenheid vervang ik de peterselie weleens door basilicum of bosuiringetjes.

Tip voor wanneer je de peterselie iets knapperig wilt krijgen: stooi de reeds geknipte blaadjes over een bakplaat en plaats die enkele minuten onder de grill. Voorkom ook hier verbranden!

Spaghetti aglio, olio e peperoncino gaat goed samen met een frisse salade.

Categorieën:Recepten Tags: , ,