Home > Recepten > Ratjetoe

Ratjetoe

30 november 2007

Vandaag opnieuw een verbastering, ditmaal van het oorspronkelijk Franse ‘ratatouille’. De reden: ik moest weer eens van wat restanten overgeschoten groenten af: prei, paprika, gewone- en kastanjechampignons, uiringen (van gisteren).

Alle ingrediënten op een rij:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 prei
  • ± 2½ ons champignons
  • takje tijm
  • takje peterselie
  • 1 laurierblad
  • 2 à 3 gekneusde knoflooktenen
  • 4 ons gepelde tomaat

Hak de ui heel fijn en schil de aubergine. Snijd het vruchvlees van zowel de geschilde aubergine als van de ongeschilde courgette in partjes. Snijd de paprika in dunne reepjes. Maak de prei schoon en hak hem in ringen. Snijd grote champignons in kwarten en kleinere exemplaren doormidden.

Doe olie met wat zout en de uisnippers in een stoofpan. Verwarm de ui tot hij net wil gaan kleuren. Bak vervolgens de paddestoelen eventjes mee. Doe de paprikasnippers en preiringen erbij en laat ze 4 à 5 minuten op een laag pitje smoren.

Haal de tomaat door een zeef. Daarna kunnen de tomaten 4 à 5 minuten meepruttelen: giet de tomatendrab erop, en voeg het bouquet garni (tijm, peterselie en laurier), de gepelde teentjes knoflook en wat peper toe. Leg de deksel op de pan en laat de groenten een half uur op een laag pitje pruttelen.

Verwarm intussen in een hapjespan (merkwaardig woord eigenlijk, nouja: koekepan met hoge rand dus) op niet al te hoge temperatuur flink wat olie, en fruit daarin de courgettes lichtbruin. Schep ze in een vergiet, laat ze uitlekken en strooi er een beetje zout over. Vul de olie weer aan en bak de aubergines op dezelfde manier.

Meng courgette en aubergine door de pruttelende groenten en laat alles samen nog een half uurtje op een lage pit staan. Verwijder vóór het opdienen takjes en blaadjes, en eventueel ook de gekneusde knoflooktenen. Voeg tenslotte – als dat voor de smaak nodig is – nog wat tijm of saffraan, peper en zout toe.

Ik serveerde deze groetestoof met kalfsschnitzel en rijst waaraan ik verse erwten had toegevoegd.

Categorieën:Recepten Tags: , ,