Home > Recepten > Tzatziki

Tzatziki

2 december 2007

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerechtje (hetgeen door de Turken uiteraard wordt betwist) bereid met yoghurt, komkommer, knoflook en eventueel wat kruiden. Ik maak het vaak als stokbroodbeleg voor bij de borrel.

Omdat hier ten huize – in verhouding tot de rest van Nederland – betrekkelijk laat wordt gedineerd, nemen we rond klokke zes ruim de tijd voor wat happen en een goed glas.

Dagelijks gaat er wel een afbak-stokbroodje doorheen (op het moment van schrijven € 0,17 bij AH) plus wat cream crackers of Melba-toast voor De Patiënt.

Tzatziki is heel eenvoudig te bereiden:

 • ½ komkommer
 • 3 à 4 volle el magere Griekse yoghurt
 • 1 teen knoflook uit de knijper
 • snufje zout
 • witte peper

Rasp de halve komkommer met het grove deel van de schaaf en laat het goed uitlekken; help desnoods een handje door het vocht er lichtjes uit te drukken.

Meng vervolgens de yoghurt door de komkommer en voeg daar de knoflook, het zout en de witte peper aan toe. Nogmaals goed dooreen roeren en even afedekt in de koeling laten staan om de smaken goed te laten intrekken.

Formeel zou er nog wat azijn (of citroensap) en olijfolie in moeten maar dat laat ik achterwege. Variaties: met dille, peterselie, munt of koriander.

Categorieën:Recepten Tags: , , ,
 1. Winny
  3 december 2007 om 13.37

  Mag je dat nog wel stokbrood noemen van 17 ct? Volgens mij bedoelen ze “stokdood”, daar zit toch geen gezonde vezel meer in, maar ja als het maar smaakt, het is in ieder geval leuk voor de portomonee.

 2. Robert Jan
  3 december 2007 om 15.03

  @ Winny: practische redenen: vers stokbrood verandert doorgaans binnen een handomdraai in een slagwapen, en zoals je weet zijn die in Nederland verboden… 😉

  Afbaksels van andere merken zijn dan weer te lang en passen hier niet in de oven. Die van Euroshopper hebben juist de goeie maat.

  En gezonde vezels zullen er inderdaad niet in zitten, maar dat wordt tijdens de broodmaaltijden ruimschoots gecompenseerd door grof volkoren en roggebrood.

  Tenslotte: de schijfjes stokbrood dienen slechts als transportmiddel voor de belegjes; weliswaar minder lekker dan ècht vers Frans stokbrood, maar altijd nog beter dan laffe crackers of toastjes.

  Bovendien: als je het op de juiste manier verwerkt, valt het nog alleszins mee. Eerst stook ik de oven op tot 220 graden. Dan bevochtig ik het broodje en bak ik het in een kwartiertje knapperig-bruin (dus iets langer dan op de verpakking staat aangegeven).

  Vijf minuten laten afkoelen en er pas dan met het broodmes (diagonaal) dunne langwerpige schijfjes van snijden.

  Persoonlijk vind ik er niet zoveel mis mee.

 3. Winny
  3 december 2007 om 16.09

  Haha, je brengt het wel weer er grappig, als je brood ziet als transportmiddel. En zoals je het beschrijft krijg ik er nog trek van ook!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.