Home > Recepten > Pilav met witte rijst en sperziebonen

Pilav met witte rijst en sperziebonen

10 december 2007

Eens zien… ik ben de draad een beetje kwijt maar hoop die de komende dagen weer op te pikken.

Eergisteren een fraaie Bolognese-saus gefröbeld met het prettig-magere verse rundergehakt van boerderij ‘Den Hoek‘ maar daar kom ik een andere keer nog wel eens op terug.

Gisteren weer eens bij restaurant ‘Hoogheid‘ gegeten: de nieuwe chef (Edwin) is grandioos. De kaart werd door hem volstrekt genegeerd en hij kwam hoogstpersoonlijk aan tafel om te vertellen wat hij zoal tevoorschijn kon toveren.

Ik ga daar nu niet verder over uitweiden, maar het was – geloof me maar – van absolute topklasse! En datzelfde geldt in hoge mate ook voor de charmante bediening. Enfin, genoeg superlatieven hierover.

Vandaag had ik trek in Pilav, althans: mijn interpretatie daarvan. Formeel moet dit rijstgerecht gaarsmoren in bouillon, maar die risotto-achtige bereidingswijze heb ik geschrapt. ‘Mijn’ pilav maak je als volgt.

Ingrediënten

  • 3 à 3½ ons hamlappen in blokjes
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 vingerkootje geraspte verse gember
  • 2 el zoete ketjap (kecap manis)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 blik perziken op sap
  • 2 el azijn
  • 2 el gembersiroop
  • 1 zakje aziatische roerbakgroenten

Verhit wat vettigs in een braadpan en braad daarin de vleesblokjes rondom bruin. Verwijder het vlees tijdelijk uit de pan en fruit in het resterende vet de uitjes mooi glazig.

Doe dan het vlees weer terug in de pan en voeg in rap tempo de knoflook, gember, tomatenpuree, ketjap, sambal, azijn en gembersiroop toe. Roer alles goed dooreen op een gematigde warmtebron.

Laat de perziken uitlekken in een zeef, vang het sap op en voeg dat bij de pruttelende massa. Laat alles met een deksel op de pan een uurtje stoven. Af en toe omroeren.

Roerbak vlak voordat het uur om is de groenten op hoge temperatuur in zo min mogelijk vet (ik had vanavond zo’n kant-en-klaar zakje chinese groenten van AH) en blus die af met een scheutje droge sherry.

Voeg de knapperig geroerbakte groenten – samen met de in blokjes gesneden perzikparten – op het laatste moment aan de stoof toe en warm alles nog even goed door.

Serveren met gekookte witte rijst (geurige Basmati doet het altijd goed) en bijvoorbeeld wat simpele gekookte sperzieboontjes.

Zout heb ik alleen gebruikt voor het kookvocht van de boontjes en ook aan de droge witte rijst heb ik een snufje toegevoegd (na het koken, en vlak voor het opdienen).

Categorieën:Recepten Tags: ,