Home > Recepten > Spaghetti Bolognese ‘Facile’

Spaghetti Bolognese ‘Facile’

11 december 2007

Kortom: de makkelijke – en vooral snelle! – versie. Deze saus kan binnen een uurtje klaar zijn. Doorgaans moet je – voor de èchte Bolognese-saus – het vier- of vijfvoudige uittrekken.

Ook hoort er eigenlijk spek zonder zwoerd in het recept (zie de bereidingswijze op lekkereten.net) maar die laat ik achterwege.

Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld: De Patiënt houdt niet van pasta, afgezien van elleboogjes en spaghetti. (Vraag me niet waarom: pasta is volgens mij pasta – qua smaak althans – in welke vorm dan ook.) Om hernieuwde discussie uit de weg te gaan opteerde ik voor het laatste, spaghetti dus.

Ingrediënten:

 • ½ pd mager rundergehakt
 • 1 gesnipperde ui
 • 3 tenen knoflook uit de knijper
 • 1 zakje Italiaanse groenten
 • ½ stengel fijngehakte bleekselderij
 • 4 ons gezeefde tomaat (passata)
 • bouillonblokje (tuinkruiden)
 • gedroogde Italiaanse keukenkruiden
 • nootmuskaat
 • scheut rode wijn
 • evt 1 blikje tomatenpuree

Even iets over het door mij gebruikte mager rundergehakt: de allermagerste variant verkrijg je door bij een goeie slager om longhaas te vragen, en die door de gehaktmolen te (laten) halen.

Aan de slag: roerbak in zo min mogelijk vettigheid de fijngehakte bleekselderij. Voeg daar na korte tijd de gesnipperde ui aan toe en roerbak verder tot de ui glazig ziet. Doe dan de Italiaanse groenten en de knoflook erbij en blijf nog enkele minuten stevig omscheppen.

Haal het groentemengsel uit de pan en bak het gehakt in het resterende vet bruin en rul, op een hoog vuur. Voeg de groente weer toe, samen met het verkruimelde bouillonblokje, de wijn, de passata en – naar smaak – wat Italiaanse kruiderij en nootmuskaat.

Zet de warmtebron nu laag en laat het geheel ca. drie kwartier tot een uur zachtjes sudderen in een afgesloten pan. Indien de saus droog dreigt te worden, eventueel nog een scheut wijn toevoegen. Voor hen die het het gerechtje niet ‘tomatig’ genoeg vinden: een lik tomatenpuree doet wonderen.

Zoals gezegd serveerde ik deze saus met (al dente!) gekookte spaghetti en grofgeschaafde Parmigiano.

Categorieën:Recepten Tags: , ,
 1. Annemien
  15 december 2007 om 21.30

  Knoflook uit een knijper? Zo heb ik het niet geleerd… Maar mijn complimenten voor deze site, ga hier eens creatief mee aan de slag voor de jongere generatie.

  Groetjes Annemien

 2. matthijs
  16 december 2007 om 01.08

  Als ik het mij goed herinner, hoort Bolognese helemaal niet tomatig te zijn. Het is, volgens de onvolprezen mopperkont Herwig van Hove van het Vlaamse televisieprogramma 1000 seconden, tenminste, een prut van wortelen en bleekselderij die, samen met lever en spek, uren heeft staan koken.

  Hij zou daar wel eens gelijk in kunnen hebben. Bologna ligt in Noord-Italië en gebruik van tomaten is toch vooral iets Zuid-Italiaans.

  Dat laat uiteraard onverlet dat jouw “bolognese” wel eens heel smakelijk zou kunnen zijn (heb het nog niet geprobeerd).

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.