Home > Verhalen > Kalme kerst op komst

Kalme kerst op komst

17 december 2007

Aan kookbloggen kom ik – in tegenstelling tot wat de titel van dit stukje doet vermoeden – nauwelijks toe. Eén en ander als gevolg van het optuigen der kerstboom, een meerdaags uitstapje, een toeslaand influenza-virus en de toebereidselen voor het aanstaande kerstdiner.

De overzeese familieleden komen dit jaar (evenals trouwens het voorgaande) níet naar Nederland om de kerstdagen luister bij te zetten. Zij vieren de feestdagen op de Seychellen.

Voor mij betekent dat: kerstkalmte achter de ‘kachel’. Maar ook weer niet helemaal: de Jongste Oom en dito Tante komen op 2e kerstdag langs voor een dinertje. Slechts twee personen te gast… dat houdt de zaak lekker overzichtelijk.

Evengoed moeten er wat voorbereidingen worden getroffen, zoals de jaarlijkse zoektocht naar geschikte combinaties van gerechten die – met behulp van begeleidende dranken – tot een volwaardig menu worden gesmeed.

Dat klusje is nu op een oor na gevild, al ben ik nog op zoek naar een geschikte sorbet, die ik tussen voor- en hoofdgerecht kan serveren.

Dit is het voorlopig definitieve resultaat van mijn queeste:

Amuse
Tartaar van mozzarella met gemarineerde kerstomaatjes

 

Pôtage
Pompoensoep

 

Entrée
Pastramirolletjes
met in Kriek gestoofde kersen, roomkaas, bieslook en radijskiemen

 

Boisson frappé
Champagne met een bolletje sorbetijs

 

Pièce
Entrecôte van dunne lende
met paddestoelen, aardappelen in de schil, spruiten, rode bieten en stoofperen

 

Dessert
Chocoladesoesjes

 

Fromage
Kaasplankje bestaande uit
Cheddar, Emmentaler, Gouda, Gruyère, Pecorino en Stilton

 

Café & Digestif
Espresso, Vin Santo & Cantuccini

 
Het voorgerecht levert vooralsnog de meeste kopzorgen op: ik kan op de Veluwe namelijk nergens pastrami te pakken krijgen, terwijl dat in Amsterdam op zowat elke straathoek voorhanden is. Sterker nog: men weet hier in het algemeen niet eens wat pastrami ís!

Ik heb dus twee opties: me behelpen met ordinair pekelvlees, òf een ritje naar m’n mooie Mokum maken…
Het wordt op die manier wellicht een duur gerechtje, maar ik denk dat ’t op het laatste zal uitdraaien.

Categorieën:Verhalen
  1. simone
    19 december 2007 om 09.11

    Graag zou ik de recepten lezen van de amuse en het voorgerecht.

  2. Robert Jan
    19 december 2007 om 13.01

    @ Simone: als het goed is vind je de recepten in je ‘Postvak IN’…

  3. winny
    20 december 2007 om 20.39

    Wat dacht je van een spoom.
    Bolletje meloensorbet ijs oid met mousserende witte wijn?

  4. Robert Jan
    20 december 2007 om 23.32

    @ Winny: dankje voor de tip maar dat had ik vorig jaar ook al, hahaha! Toen overigens met limoenijs…

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.