Home > Recepten > Chow Mein (pittige Chinese kipreepjes)

Chow Mein (pittige Chinese kipreepjes)

8 januari 2008

Dit nieuwe jaar begin ik met een Chinees gerecht, zonder vuurwerk en zonder draken. Overigens een gelukkig 2008, allemaal!

Het is wellicht opgevallen dat de stilte op mijn weblog oorverdovend was. Dat komt omdat koken – zo heb ik ooit ergens gelezen – een uiting van liefde is, maar dan moet dat wèl van twee kanten komen…!

Om kort te gaan: mijn Wijze Oude Moeder heeft het keukegerei weer ter hand genomen teneinde mijn Boze Oude Vader van zijn dagelijkse portie oer-Hollandse Olvarit te voorzien.

Bij tijd en wijle neem ik haar echter toch nog wat werk uit handen, al was het alleen maar om de broodnodige verandering van smaak te bewerkstelligen (die doet immers eten?). Zo ook vandaag.

Ingrediënten:

 • 1 kipfilet (ca 2 ons)
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 1 vingerkootje gember, geraspt
 • 1 rode peper, gesnipperd
 • 1 ons shii-take
 • 1 bosje koriander, fijgehakt
 • 1 bosje bosui (lente-ui, stone leeks), in ringetjes
 • 1½ ons snijbonen
 • 1¼ ons taugé
 • eiwit van 1 ei
 • 1 el bloem of maïzena
 • 1 el ketjap manis (dikke zoete sojasaus)
 • 1 el ketjap asin (dunne zoute sojasaus)
 • arachide-olie
 • sambalsaus, chilisaus o.i.d.
 • Chinese noedels
 • zout en peper naar smaak

Doe kokend water in een bak of schaal en laat daarin de shii-take gedurende een minuut of twintig weken.

Kook de Chinese noedels (mie, bami of glasnoedels) volgens de gebruiksaanwijzing, spoel ze onder koud water af en laat ze in een zeef of vergiet uitlekken.

Snijd of hak de kipfilet in dunne reepjes van zo’n 2 cm lengte. Meng het eiwit met bloem en zoete sojasaus, en dompel daar de kipreepjes in onder.

Haal de geweekte paddestoelen uit het water, ondoe ze van hun steeltjes en hak ze in grove stukken.

Verhit de arachide-olie in een wok en roerbak daarin op hoge temperatuur kortstondig (pakweg 1 minuut) de knoflook, gember en rode peper. Doe de kipreepjes erbij en roerbak alles nog een minuut.

Voeg dan de uitgelekte noedels, de fijngehakte paddestoelen en de snijboontjes toe en breng alles op smaak met ketjap asin en een scheutje sambalsaus. Opnieuw een minuut roerbakken.

Doe de taugé, bosuitjes en sesamolie in de wok en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Strooi er tenslotte de fijngehakte korianderblaadjes overheen en serveer het gerecht op voorverwarmde borden.

Categorieën:Recepten Tags: ,
 1. Winny
  9 januari 2008 om 15.43

  Je hoeft je heus niet te schamen hoor voor de Olvarit van je moeder, daar mag je best een foto van maken. Ennuh, zoals de ouderen onder ons koken is helemaal niet erg, dat smaakt zo heerlijk Hollands, en daar mogen we trots op zijn in deze tijd van multi culti koken. Trouwens,jij ook nog de beste wensen voor 2008.

 2. Robert Jan
  9 januari 2008 om 17.42

  @ Winny,

  Ik schaam me in het geheel niet voor het voedsel dat mijn moeder bereidt (ze is een uistekende kok!) maar waar ik me druk over maak is dat ze steeds vaker danst naar de pijpen van m’n vader. Als het aan hem lag, aten ze elke dag bruine bonen. Dat is weliswaar ook een geregeld leven, maar volgens mij is afwisseling in het voedingspatroon toch verreweg het beste, zeker voor mensen die kampen met ouderdomsgebreken…

  Mijn inspanningen waren er gedurende de afgelopen maanden op gericht om lekker, gevarieerd en gezond te koken, maar het heeft allemaal weinig geholpen. Inderdaad is de bloedsuikerwaarde van mijn vader weer tot een aanvaardbaar niveau gezakt (hij hoeft – voorlopig althans – nog geen insuline te gaan spuiten) maar tezelfdertijd is hij tien kilo afgevallen omdat hij zo weinig eet!

  Nu mijn moeder weer voor hem is gaan koken, hou ik m’n hart vast. Haar maaltijden bevatten veel koolhydraten en ook suiker- en zoutschep worden weer kwistig ingezet. Allemaal even slecht voor diabetespatiënten, volgens de diëtiste.

  Tsja, wat is wijsheid…?

 3. Anzj
  16 januari 2008 om 22.23

  Is het niet mogelijk Wijze Oude Moeder persoonlijk op te leiden tot Lerende Kookouder, om op deze indirecte manier de voedingsstoffen in de Zieke Oude Vader te krijgen? Zodat wìj dan weer vaker kunnen genieten van de humoristische blogs erover?!

 4. Ewout Schalkwijk
  19 december 2008 om 22.39

  Als ik die shii-take hier kan krijgen, dan ga ik dit recept zeker proberen. Nu eerst de kerstmaaltijden. Ik heb heerlijke kwarteltjes liggen en een grote kalkoen hoort er hier in Noorwegen ook bij. Perfect voor slow-cooking.

  Hilsen,

  Ewout

 5. Monique
  27 januari 2011 om 19.53

  Moeten de kippenreepjes inclusief eiwit etc. de pan in of moet dit “afgegoten”

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.