Home > Alcoholica > Jippie… Jopen!

Jippie… Jopen!

18 augustus 2008

Heerlijk uit Haarlem

Dat wordt genieten, de komende dagen… Een Heemsteedse Blom schonk mij – nog ter gelegenheid van mijn verjaardag – een feestverpakking met Haarlemse bieren waarvan ik nog nimmer had gehoord.

Eerst even wat feitjes omtrent de brouwer van al dit lekkers: Jopen (de oud-Hollandse benaming van bierfusten) is in 1994 gestart – aanvankelijk als gelegenheidsbrouwerij, om Haarlems 750-jarig bestaan meer luister bij te zetten – maar groeide dankzij het succes van hun eerste produkt alras uit een permanente speler op de vaderlandse biermarkt.
(Gunst… onder welke steen heb ik al die tijd geleefd? Hahaha!)

De brouwsels van Jopen zijn gebaseerd op recepturen uit middeleeuwse Haarlemse stadsarchieven, naar zeggen opgeschreven tussen 1407 en 1501. Het is voor mij (als doorgewinterd pilsdrinker) dus zaak om niet gulzig te zijn maar rustig te nippen, teneinde al die historische smaken rustig tot de papillen te laten doordringen.
D’r moet natuurlijk wel wat te nassen en te snaaien bij…

De selectie bestaat uit:

  1. Adriaan: enigszins amberkleurig driegranenbier, fris en licht kruidig
    Daar ga ik een geitekaasje bij knabbelen: liefs zacht van smaak dus niet te pittig
  2. Lentebier: donkerblond, ongefilterd, nagistend in de fles, fruitig en vol
    Stukje haring, wat Hollandse garnalen of gemarineerde mosselen
  3. Vier Granen Bokbier: robijnrode viergranenbok van hoge gisting, moutig en gebrand
    Een blokje Leidse kaas of dadels met Monchou
  4. Extra Stout: donker, droog, geroosterd-bitter en romig
    Dat schreeuwt om gemengde (rauwe) noten
  5. Hoppenbier: blond dubbelgehopt, fris-moutig uitvloeiend naar bitter
    Ik denk aan makreel of paling

Maar: mijn mening voor een andere…

Categorieën:Alcoholica