Home > Recepten > Mango-menu

Mango-menu

1 september 2008

In een speurtocht langs websteks met een dagelijks wisselend menu stuitte ik de voorbije zaterdag op twee gerechten die beiden met mango en citroengras werden bereid. Ze kwamen van Smulweb.

Het voorgerecht vormde een variatie op de aloude ‘mozzarella met tomaat’. In dit recept werd het: mozzarella met mango. Dat was echter nog niet alles want de ingrediëntenlijst bevatte ook chilipepers, citroengras, koriander, limoen en bruine suiker.

WOM en BOV vonden het allebei lekker maar zèlf was ik er niet zo over te spreken: teveel uitgesproken smaakcomponenten die elkaar bevochten om de boventoon te mogen voeren. (En dan heb ik nog kalmpjes-an gedaan met de limoen!)
Kortom: een vrolijk ratjetoe maar met gebrek aan finesse.

Het hoofdgerecht schoof een stuk prettiger van de schotel. Het was gegrilde kabeljauwfilet met citroengras. De saus kende een afgewogen balans tussen de samenstellende delen en ook de garnering vond ik verrassend plezierig van smaak: mango met komkommer.

Vanavond had ik nog was mango over en daar moest dus iets mee. ‘Rijp en zoet’ bestempelde ik dit restant tot bestanddeel van een toespijsje, al wist ik nog niet precies wat dat zou worden.

In de koelkast vond ik een pak milde yoghurt en dus lag het hardhandig husselen van beide componenten feitelijk voor de hand. Alleen krijg je dan een saai soort Mona-toetje…

Maar oh, wat een gelukje: er lag ook nog een pluk overgeschoten koriander! Op de gok gooide ik mango en koriander in de MagiMix tot er een mooie egale gele fruitpulp ontstond met lollige groene snippertjes. Eén keer proeven, en ik was verkocht.

Nu ben ik van nature niet zo verzot op ‘toetjes’ (het woord alleen al!) en alles wat met zoetigheid te maken heeft. Ter illustratie: suiker doe ik eigenlijk alleen in de koffie en dat hoofdzakelijk om dat bittere goedje drinkbaar te maken: het gaat per slot van rekening om de ‘drugs’, nietwaar?

Maar voor dit nagerecht maak ik de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. Onthouden dus: mango met koriander… da’s een goed huwelijk!

Daarna heb ik de yoghurt er doorheen gemengd, in een verhouding van pakweg 50/50; het toevoegen van suiker is overbodig, mede dankzij de zachte smaak van de milde yoghurt (die niet zo zuurderig is als z’n meeste soortgenootjes).

Voor de poelegrap meng ik er de volgende keer nog een half Spaans pepertje doorheen: eens proeven of dat nog een extra ‘kick’ aan dit gerechtje kan meegeven…

Categorieën:Recepten Tags: