Home > Media, Verhalen > Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

4 september 2008

Je hoort het niet te zeggen aan het begin van een maaltijd… Het maakt geen deel uit van de lijst met goede manieren die Amy Groskamp-ten Have ooit voor ons heeft opgetekend, en Beatrijs Ritsema zal het daar ongetwijfeld roerend mee eens zijn. (Ik schreef er al eerder over.)

"Eet smakelijk!" is ook een nieuwe kookrubriek op de Nederlandse televisie. Waren er daar nog niet genoeg van? Wellicht, maar dit programma is anders dan vele andere. Omroep LLiNK heeft een orginele invalshoek gekozen voor een serie uitzendingen over voedsel.

In deze cyclus van 6 afleveringen gaan min-of-meer bekende Nederlanders onder leiding van chefkok Leon Mazairac, van restaurant ‘Podium‘ in Utrecht, een maaltijd bereiden waarvan de ingrediënten zo vers mogelijk moeten zijn. Dat betekent dus: terug naar de bron.

Voor verse zeekraal is dat geen probleem. Je stapt binnen (of eigenlijk: buiten) bij een kweker van dat spul, en je kostje is gekocht.

Lastiger wordt het indien je ook een lekker Texels lammetje wilt bereiden. U weet wel, met van die vriendelijke Bambi-oogjes en al dat kuffelbare wol om z’n lieve lijfje.

En natuurlijk raadt u het al: het lammetje wordt gaandeweg de uitzending inderdaad over de kling gejaagd om even later als een veredeld koteletje te eindigen op de borden van de stadse fratsen, die voor het eerst met eigen ogen zien waar hun eten nu wèrkelijk vandaan komt.

Sommige kijkers vinden het ongetwijfeld gruwel-televisie; ik vond het hilarisch en bovendien heel leerzaam. Zie ook mijn stukje van 26 november 2007: Niet voor tere zieltjes…

Rest nog slechts één vraag: wie zijn in vredesnaam de ‘bekende’ Nederlanders Horace Cohen en Damien Hope…?!

Eet smakelijk! wordt vanaf 3 september t/m 8 oktober elke woensdag om 21.50 uur uitgezonden op NED3.

Categorieën:Media, Verhalen Tags: ,