Home > Recepten, Verhalen > Bergische baksels (1)

Bergische baksels (1)

13 november 2008

Wie mijn biografietje heeft gelezen weet al dat ik een Duitse grootmoeder had. Kort na de Eerste Wereldoorlog kwam mijn oma naar Nederland om bij een joodse familie als dienstmeisje in betrekking te gaan, tot ze in 1925 met mijn opa trouwde.

Ik kan me nog goed heugen dat het in haar Treebeekse keuken bijna voortdurend geurde naar zelfgebakken Brot, Brötchen, Kuche en Torte. Er stond, kortom, altijd wel íets in de oven.

Onlangs kreeg ik de memoires van een inmiddels overleden oud-neef toegestuurd die uit dezelfde Duitse streek afkomstig was, namelijk het gebied in Noordrijn-Westfalen dat wordt aangeduid met ‘Bergisches Land’.

In zijn levensverslag maakt deze neef gewag van enkele gerechten die voor deze omgeving typerend zijn, en waarvan de Bergische Kaffeetafel toch wel de meest in het oog springende is.

Net als in ons Nederlandse Brabant is een koffietafel daarginds geen eenvoudig bakkie-leut-met-een-taartje maar een complete maaltijd, bestaande uit wafels (Bergische Waffeln met kersen, rijstebrij en slagroom), Zwieback, Burger Brezel (een reusachtig soort pretzels), diverse soorten brood, worst, kaas, honing, appelstroop en kwark.

Met name aan de Waffeln, Zwieback en Brezel wilde ik deze maand aandacht besteden, niet in de laatste plaats omdat ik de ‘expats’ van mijn familie eerdaags bij aankomst wil vergasten op deze lekkernijen; mijn zusje is getrouwd met een Nieuw-Caledonische Fransoos en woont met man en twee zoons (15 en 12) op het Indonesische eiland Bali. Vooral haar twee bengels – maar ook haar echtgenoot – hebben nauwelijks enige sjoeche van onze (deels) Duitse wortels: daar gaat nu echter verandering in komen…

Bergische Waffeln

 • 1½ ons zachte boter
 • 60 gr suiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 1 mespuntje zout
 • 3 eieren
 • 2 ons patentmeel (tarwebloem)
 • ½ tl bakpoeder
 • ¼ lt melk
 • evt 2 el vloeibare honing
 • olie of boter om het wafelijzer mee in te vetten
 • poedersuiker om de wafels mee te bestrooien

De klontjes zachte boter in een kom doen. De suiker en vanillesuiker toevoegen en alles met de handmixer tot een schuimige massa kloppen.

Dan de eieren één voor één toevoegen en door het mengsel heen slaan met de mixer op de hoogste stand.

Meel met bakpoeder vermengen en – afwisselend met de melk en eventueel wat honing – in fasen door het boter/ei-mengsel verwerken (mixer op de middelste stand). Het wafeldeeg daarna ca. 20 minuten laten rusten.

Het wafelijzer op een matige temperatuur voorverwarmen en beide zijden dun insmeren met olie of boter. Drie tot vier eetlepels deeg op het onderste oppervlak gieten en het wafelijzer goed sluiten.

De wafels in pakweg 4 minuten goudbruin bakken en na bereiding eventueel op een rooster laten afkoelen om te voorkomen dat ze klef worden; vervolgens met poedersuiker bestuiven. Ze kunnen echter ook warm worden verorberd!

Deze Bergische wafels worden traditioneel geserveerd met zure kersen (morellen), rijstebrij en slagroom.

De Zwieback en de Burger Brezel houdt u nog van me tegoed…

Categorieën:Recepten, Verhalen Tags: ,