Home > Media > Vlaams uitstapje

Vlaams uitstapje

22 november 2008

Doorgaans kijk ik betrekkelijk weinig naar televisie: mijn keuze beperkt zich op doordeweekse dagen tot het vroeg op de avond uitgezonden Wie is de chef? (RTL5) waarna ik overschakel naar het programma ‘De wereld draait door’ (NED 3) dat de laatste tijd echter een bedenkelijk niveau nadert!

Aldus vind ik mezelf geregeld – uit zuiver ergernis over zoveel prietpraat – reeds om half acht terug bij de stoof, zodat de maaltijd pakweg een uurtje later op tafel kan staan, en ik me niet langer groen-en-geel hoef te ergeren aan die treurpit.

Op dinsdagavonden maak ik tegenwoordig echter een beetje extra haast, omdat dan de afleveringen van VRT’s Plat Préféré op Canvas worden uitgezonden. In deze programmacyclus bereidt kok Jeroen Meus van het Leuvense restaurant Luzine wekelijks het (veronderstelde) lievelingsgerecht van een wereldberoemde dode.

Het is lekker grofstoffelijk koken, wat Jerommeke doet. Niet zelden verdwijnt er een hele varkens- of een halve kalfspoot in de ruim bemeten caserôle. Dan weer wat bosjes versgeplukte kruiderij en kwistige hoeveelheden van dit-en-dat. Een genot om te zien: het water loopt je gewoonweg in de mond.
(Jammer dat er nog steeds geen geuren-tv bestaat.)

Als ik naar die uitzendingen zit te kijken, komen er onwillekeurig allelei staatsrechtelijke gedachten bij mij op: bijvoorbeeld dat Vlaanderen nóóit bij Nederland zou moeten worden gevoegd, maar veeleer andersom! Daar kunnen wij – kaaskoppen – in culinaire zin veel van leren en alleen maar beter van worden.

In deze gedroomde Republiek der Verenigde Lage Landen konden we dan iemand als Meus aanstellen als Minister van Culinaire Aangelegenheden, die als voornaamste taak de bewaking van het Bruto Nationaal Genot (BNG) kreeg toebedeeld.

Tsja, en wie er dan staatshoofd moest worden? Daar ben ik nog niet uit. Suggesties zijn welkom! Ik droom ondertussen verder…

Plat Préféré, vanaf 30 september elke dinsdag rond 21.10 uur op Canvas (voorheen BRT 2).
Herhaling: elke vrijdag na ‘De keien van de Wetstraat’.

Categorieën:Media