Home > Media, Recepten > Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

14 december 2008

…zo wordt in Italië de beroemde dikke saus genoemd die bestaat uit groente, vlees en tomaten.

De èchte Bolognesesaus maak je niet met gehakt maar met vlees dat thuis op een snijplank is fijngehakt, bijvoorbeeld longhaas of mager soepvlees.

Je eet het volgens de Italianen ook niet over spaghetti maar over pasta met een ruw oppervlak waar de saus aan blijft ‘hangen’, zoals de vooral in Rome populaire fettucine.

In Bologna eet men de saus het liefst met een pastasoort die uit 8 mm brede linten bestaat. De naam van deze pasta betekent ‘kleine reepjes’: tagliatelle.

Ingrediënten:

  • 1 ons pancetta
  • ½ winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg vers gehakt rundvlees
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ fles rode wijn
  • 3¾ dl runderbouillon
  • 1 takje rozemarijn

Het recept, bij voorkeur te bereiden op de zondagmorgen:

Laat 100 gr pancetta (en dat is dus níet gerookt ontbijtspek!) in een braadpan met wat olijfolie uitzweten.


…en dat is dus níet gerookt ontbijtspek!

Voeg daar een in stukjes gesneden halve winterwortel, twee stengels bleekselderij, twee uien en twee knoflooktenen aan toe.

Fruit het geheel en doe er een kilo vers gehakt rundvlees bij. Braad alles op een hoog vuur aan.

Vervolgens een blik gepelde tomaten, een halve fles rode wijn, dezelfde hoeveelheid runderbouillon en een tak rozemarijn toevoegen en – naar smaak – zout en peper.

En nu maar laten sudderen op een zeer laag vuur. Na een lange wandeling is de saus gereed.

Serveer de saus met tagliatelle en rasp er – eenmaal op het bord – verse Parmigiano over.

Zo eenvoudig kan het leven zijn! Moet het nòg simpeler en vooral: sneller? Klik dan HIER.

Dit recept werd op 11 december 2008 opgetekend uit de mond van Joop van Zijl, die een HKU-filmpje insprak (gemaakt door Nadine Lamandassa) voor de VARA-kwis ‘Twee voor Twaalf’.
En ohja, mijn ‘wandeling’ duurde ruim drie uur…

Voor een overzicht van de vele soorten en vormen van Italiaanse pasta’s kunt u terecht op dit overzicht van Food-Info.net.
(Een initiatief van de Wageningen Universiteit)

Categorieën:Media, Recepten Tags: ,