Home > FoodBlog Event, Recepten > Goulash à la Sylvia

Goulash à la Sylvia

6 januari 2009

Als voorschotje op het FoodBloggers-thema van deze maand: dit is wèl een familierecept, zij het níet afkomstig uit míjn familie. Ik ontving het van een vriendin, wier stiefmoeder (geen boze, integendeel!) haar goulash vaak als volgt bereidt, naar een recept dat zij op haar beurt weer kreeg van een Française:

Voor een klein weeshuis:

  • 2½ pond rundvlees in blokjes (longhaas, lendestuk of mager soepvlees)
  • 3 el olijfolie
  • 2 ons roomboter
  • 3 paprika’s in blokjes (rood, groen & geel)
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 laurierbladeren
  • 1 mespuntje gedroogde tijm
  • 1 knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 flesje Oud Bruin bier
  • zout en peper naar smaak

De gesnipperde uien in wat olie goudbruin bakken en de gesneden paprika’s toevoegen.
De blokjes vlees snel aanbraden in olie en boter op een hoge temperatuur en afblussen met bier tot het vlees juist onderstaat.
Dan het ui/paprikamengsel toevoegen evenals de tomatenpuree en de overige ingrediënten.

De pan sluiten en het gerecht net zo lang op een laag pitje laten sudderen en inkoken tot het vlees mals is (pakweg 3 tot 3½ uur). Geregeld roeren en eventueel bier toevoegen als het mengsel te droog dreigt te worden. Beslist geen water gebruiken: dan maar liever een tweede flesje bier opgeofferd!

Vooral ook géén bloem, aardappelmeel, maïzena of ander bindmiddel toevoegen. De saus moet de gewenste dikte bereiken door voldoende in te koken.

Als liefhebber van knoflook ben ik altijd wat kwistiger met de tenen: doorgaans reken ik 1 teen per persoon, dus in deze goulash kunnen met gemak 6 tenen.

In plaats van peper gebruikte ik een mengsel van chilipoeder, paprikapoeder en cayennepeper.

Deze goulash was zó lekker dat het vanzelf een familierecept zal worden: een blijvertje, kortom!