Home > FoodBlog Event, Recepten > Apfelstreuselkuchen van Oma Guste

Apfelstreuselkuchen van Oma Guste

9 januari 2009

Een onverwoestbare klassieker uit de keuken van mijn grootmoeder.

Apfelstreuselkuchen is een platte plaatkoek, die het volledige oppervlak van een bakplaat beslaat.

Voor de streusel:

  • ½ pakje boter
  • ½ pd suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 350 gr bloem

Een paar uur vóór het maken van het deeg de streusel bereiden, door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen, eventueel met een handmixer op lage snelheid. Koel wegzetten.

Voor het deeg:

  • ½ pond bloem
  • ½ zakje droge gist
  • 1 ei
  • 25 gr suiker
  • 125 ml lauwe melk
  • 30 gr gesmolten boter
  • snufje zout
  • 1 tl geraspte citroenschil

Van alle bestanddelen een deeg mengen en dit doorkneden tot het van de handen loslaat. Het deeg vervolgens enige keren slaan op een met bloem bestoven oppervlak.

Het daarna – toegedekt – ongeveer een half uur laten rijzen en dan weer doorkneden.

Na het rijzen goed uitrollen tot een dunne plak en op een ingevette bakplaat uitvleien. Voorts beleggen met gewelde appelpartjes van ongeveer 4 grote goudreinetten of andere zachtzoet-zure appels (bijvoorbeeld Rode Boskoop).

De streusel verkruimelen en over de deeglap strooien tot alles is bedekt, en de plaat tenslotte in een voorverwarmde oven schuiven op 210°C.

De koek is klaar wanneer hij – na pakweg een half uur tot 40 minuten – mooi goudbruin begint te kleuren. Van tijd-tot-tijd een blik door het ovenvenster werpen om te zien of de koek niet te snel bruint; de oven desnoods naar een lagere temperatuur schakelen, doch niet lager dan 150°C.

Vóór het serveren met poedersuiker bestrooien.

Van mijn Wijze Oude Moeder hoorde ik trouwens dat Oma de deegplak vaak in tweeën maakte en daartussen nog een paar flinke likken zelfgemaakte appelmoes smeerde. Dat geeft een nòg smeuïger resultaat.

Voor deze koek kun je zowat m’n hele familie ’s nachts wakker maken, en mij zelfs overdag!


Met dank aan Nicht Marjan voor het insturen van dit recept!