Home > FoodBlog Event, Recepten > Courgette uit de oven

Courgette uit de oven

11 januari 2009

Dit is het lievelingskostje van Neef Edwin; hij heeft het recept ooit vastgelegd omdat hij „het kan blijven eten”, zèlfs als zijn Betere Helft niet thuis is om het gerecht liefdevol voor hem te bereiden.

Edwin is naar eigen zeggen  „niet van het koken”, maar dit maaltje schijnt hij desondanks eigenhandig te kunnen maken!

Benodigdheden:

  • courgettes
  • gehakt
  • ui
  • knoflook
  • gedroogde basilicum
  • gedroogde oregano
  • gedroogde tijm
  • tomaten
  • artisjokhartjes
  • grofgeschaafde Parmigiano
  • witte rijst

Op de vraag in welke hoeveelheden en verhoudingen deze ingrediënten moeten worden verwerkt, kreeg ik als antwoord dat het ‘op gevoel’ moet, en dat het formaat van de gebruikte ovenschaal daarbij grotendeels bepalend is… Prima, zo mag ik het horen!

Voor 3 à 4 personen gebruikte ik:

  • 2 courgettes
  • 4½ ons mager rundergehakt
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 4 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 afgestreken tl gedroogde basilicum
  • 1 afgestreken tl gedroogde oregano
  • 1 afgestreken tl gedroogde tijm
  • 1 blikje ontvelde tomaten (400 gr)
  • 1 blikje artisjokhartjes (400 gr)
  • 2 ons grofgeschaafde Grana Padano
  • 2 kopjes basmatirijst

Bak het gehakt mooi rul met de ui, de knoflook en de gedroogde kruiden: basilicum, oregano en tijm; voorgemengde Italiaanse keukenkruiden kunnen volgens mij trouwens ook. Beetje peper en zout naar smaak.

Laat de courgettes ondertussen 10 tot 15 minuten zachtjes koken en snijd ze daarna, samen met de tomaten en de artisjokhartjes, tot schijfjes, partjes, plakjes of reepjes… nèt wat u wilt.

Overigens heb ik me niet aan het eerste deel van bovenstaand vooschrift gehouden: ik ben niet zo’n voorstander van gekookte groeten en heb aldus de courgettes eerst van hun jasje ontdaan, vervolgens met een kaasschaaf overlangs in dunne plakken gesneden en die kort geroosterd in een nauwelijks vette koekepan.

...courgettes in dunne plakken, kort geroosterd

Verdeel het ‘gehaktprutje’ over de bodem van een licht ingevette ovenschaal en leg hier in rijen de plakjes tomaat, artisjok en courgette overheen.

Het stond weliswaar niet in het recept, maar ik stortte ook het vocht van de onvelde bliktomaten er nog bij.

Dek het geheel af met een laag kaas, bij voorkeur grofgeschaafde Parmigiano Reggiano of Grana Padano.

Plaats de schotel in een voorverwarmde oven (op ± 200°C) tot de kaas goudbruin begint te kleuren. De hele zaak moet goed pruttelen. Serveren met gekookte rijst.

„Verrèkkes lekker”, schreef Neef Edwin. (Z’n vette Brabantse accent mag u er zèlf bij denken…)

Ik ben het hartgrondig met hem eens, niet in de laatste plaats omdat dit gerecht enigszins doet denken aan mijn eerder beschreven Courgetteschotel met ravioli, die eveneens goed uit de schaal was gegleden.