Home > Kookboeken, Recepten > Zinvol zuinig zijn…

Zinvol zuinig zijn…

13 januari 2009

Zo luidt de subtitel van een kookboek vol met recepten voor de verwerking van kliekjes.
Dat gegeven is – hoewel het boek dateert van 1971 – plots weer helemaal actueel, nu er sprake is van voedselcrisis en dreigend economisch onheil.
Bovendien is 2009 uitgeroepen tot het jaar van Calvijn: een naam waar je ‘zuinigheid’ eenvoudig aan kunt verbinden.

Al bladerend kwam ik een lollig receptje tegen waarmee je makkelijk van overgeschoten restjes kip af komt: ‘Barneveldse burgers’. Niet alleen is Barneveld het pluimveedorp bij uitstek, het wemelt er ook nog eens van de Calvinsten, dus dat komt – qua thematiek – mooi uit!
Ook wilde ik even losbreken uit de omarming van het FoodBloggers Event januari…

Voor 3 tot 4 personen:

  • 125 gr koud kippevlees
  • 125 gr gekookte ham
    (of een combinatie in een andere verhouding)
  • 1 flinke ui
  • 2 el fijngeknipte peterselie
  • 1 snufje tijm
  • 2 el paneermeel
  • 2 losgeklopte eieren
  • peper en zout
  • bloem

Snijd de ham en het kippevlees in priegelig kleine stukjes en rasp de gepelde ui. Meng dit alles goed dooreen en voeg de kruiderij plus het paneermeel erbij.

Geef het mengsel de nodige samenhang met losgeklopt ei. Mocht de massa àl te vochtig worden (gebruik vooral kleine eitjes) dan voegt u er wat extra paneermeel aan toe.

Vorm van het mengsel met bloembestoven handen acht platte koekjes (Ø 7-8 cm) en bak deze in hete boter aan beide zijden goudbruin (ca. 5 minuten voor elke kant).

Serveer er aardappelpuree en een tomaatsausje bij.

Tomaatsaus in een handomdraai:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 blik ontvelde tomaten (400 gr)
  • 1 el fijngeknipte peterselie
  • 1 fijngehakte Spaanse peper
    (of, voor minder pittig: wat fijngehakte rode paprika)
  • een snufje gedroogde salie
  • peper en zout

Pel de ui en hak hem fijn. Pel de knoflookteen en hak die in zeer fijne snippertjes.

Laat de olijfolie in een pannetje heet worden en bak hierin – op een niet te hoge temperatuur – in 3-5 minuten de stukjes ui en knoflook zacht en glazig.

Voeg vervolgens de overige ingrediënten erbij en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Laat de saus een kwartier-lang in de gesloten pan zachtjes pruttelen.

Bron: Kliekjesboek – recepten voor zinvol zuinig zijn
Oorspronkelijke titel: Left Over for Tomorrow
Marika Hanbury-Tenison – 1971
Drukkerij/Uitgeverij Helmond B.V. – Helmond
ISBN 90.252.6513.8

Categorieën:Kookboeken, Recepten
  1. Gerry
    16 januari 2009 om 11.25

    Hallo RJ,

    Bedankt voor je lekkere recepten en je gezellige blog.
    Ga zo door!
    Gerry

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.