Home > Websites > Love Food… Hate Waste!

Love Food… Hate Waste!

23 januari 2009

Onlangs schreef ik onder de titel ‘Zinvol zuinig zijn…‘ een stukje over een oud kliekjeskookboek, dat plotseling weer aan actualiteit heeft gewonnen. We zijn voorzichtiger geworden met veel geld uit te geven aan voedsel, en veel minder dan voorheen geneigd om kostelijk eten in de biobak te kieperen. Zelfs degenen die niet malen om de ethiek van verspilling, beginnen – onder invloed van de vorig jaar sterk gestegen voedselprijzen – nu langzamerhand hun knopen te tellen.

De website Love Food, Hate Waste heeft daar op ingehaakt met recepten die helpen om efficiënt gebruik te maken van voedsel dat anders wellicht zou bederven.
Toegegeven: de site is Engelstalig en de beschreven gerechten hoofdzakelijk gericht op een Brits publiek, maar tòch vallen er leuke recepten te lezen.

Heeft u nog wat prijstronken te verwerken? Of een bak Franse kwark die u van z’n levensdagen niet meer op krijgt? Voer op LFHW in wat u nog aan restanten heeft liggen en deze site doet u ideeën aan de hand die u helpen om uw koelkast leeg te ruimen, daarmee geld en tijd besparend.

Met name de zogeheten ‘Rescue Recipes’ komen van pas, indien het gewassen of producten betreft die hun houdbaarheidsdatum al hebben bereikt, zoals groenten die tekenen van verval beginnen te vertonen of sneetjes brood die anders hun bestemming in de eendenvijver zouden vinden.

Daarnaast geeft LFHW praktische tips voor het slimmer portioneren van maaltijden, het beter bewaren van voedingsmiddelen, plus een aantal agrumenten waarom het zuinig zijn met eten onmiddellijk bijdraagt aan de strijd tegen opwarming van de aardkloot.

Wist u bijvoorbeeld dat we gezamenlijk 33 procent van al ons voedsel weggooien? Van elke drie boodschappentassen bereikt er dus één nooit onze eettafel. Als we dat een halt zouden kunnen toeroepen, zou dat gelijk staan aan 1 op 5 auto’s minder in het totale wagenpark!

Aldus door mij van harte aanbevolen, en ik ben benieuwd of dit initiatief navolging krijgt in Nederland.
P.S.: mocht u vermoeden dat er een Calvinist in mij schuil gaat, dan heeft u deels gelijk. Vandeweek heb ik door de website van dagblad Trouw mijn C-factor laten bepalen: die kwam uit op 50%.

Citaten uit het eindrapport: “Voor een leven als calvinist ben je niet in de wieg gelegd. Katholicisme past je beter – een tikje hedonistisch, los en emotioneel. Jij weet hoe je moet genieten (…) maar het geloofsgoed van Calvijn zit tot in je genen.”

Ik moest grimlachen…

Categorieën:Websites
 1. Anna
  26 januari 2009 om 18.12

  Altijd een plezier om hier te lezen.
  Niet in het minst door de diversiteit en de kijkjes in ’t verleden.

 2. Robert Jan
  26 januari 2009 om 20.51

  Dankjewel Anna, voor deze veer in de bips. ’t Is altijd leuk om te vernemen dat m’n stukjes – vaak tot mijn eigen verbazing – ook daadwerkelijk worden gelezen!

 3. José
  29 januari 2009 om 09.16

  Leuke site, dat LFHW, bedankt voor de tip.
  En ook: goed om te zien dat je nog steeds alive and kicking bent op je unieke blog!
  Groet,
  José

 4. Robert Jan
  30 januari 2009 om 18.20

  Dank, dank… driewerf dank voor de toegezwaaide loftuitingen, José!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.