Home > Media > VriezerVrijdag

VriezerVrijdag

29 januari 2009

Hoewel ik een broertje dood heb aan alles wat riekt naar rages, hypes en modieus gedoe, tòch kon ik me vandeweek door de ConsuMinderMan van omroep LLink laten vermurwen tot het omarmen van de door hun bedachte ‘VriezerVrijdag’.

Dat is een initiatief om Nederlanders bewust te maken van hun vaak overvolle koel- en vriesinstallaties, waarin voedsel ligt opgeslagen dat na verloop van tijd evengoed alsnog wordt weggegooid. Gemiddeld smijt één persoon jaarlijks 55 kilo eten in de kiepelton, ter waarde van zo’n € 125,-.

Hier in de schuur staat een bakbeest van een diepvrieskist, die stamt uit de tijd dat mijn ouders ons (hun kinderen) nog thuis hadden wonen en bovendien ook nog één of twee studenten in de kost.

Het joekel is dus ten eerste verouderd (een energieslurper) en ten tweede niet geschikt voor kleine huishoudens. Er zitten dan ook eigenlijk veel te veel etenswaren in, die óók nog eens te lang wordt bewaard.

Het wordt dus tijd om voortaan enig systeem aan te brengen in het vullen van de vriezer. Tot nu toe schreef ik met een watervaste stift wèl de invriesdatum op de verpakkingen, om maanden nadien tot de ontdekking te komen dat de spullen gewoonweg onderin lagen te verkommeren. Een klembord en notitieblok worden nog deze week aangeschaft.

Ook VriezerVrijdag zou een oplossing kunnen brengen. Het idee is dat we wekelijks op vrijdag – als een soort reflex – een blik in onze vrieskast werpen om na te gaan of met de daar opgeborgen waren een maaltijd kan worden bereid (zeg maar: zoals katholieken op vrijdag als vanzelf naar de visboer gaan…).

Om ons hieraan te herinneren heeft LLink een koelkastplakker laten ontwerpen. Het is een cartoonesk poppetje-op-een-veertje, bevestigd aan een zuignap en hij heeft de naam ‘Frio uit Rio‘ gekregen. Telkens wanneer we de koekast open trekken, wiebelt Frio voor onze ogen op en neer en roept ons daarmee op tot inachtneming van VriezerVrijdag.

Voorts wordt de diepvrieskist te weinig schoongemaakt (ja, ook hier!) omdat het een enorme klus is dat ding elke twee á drie maanden helemaal uit te ruimen: waar moet je tijdens het ontdooiproces (vooral ’s zomers) met al die bevroren bakjes, pakjes en zakjes naartoe?
Toch zou ook zo’n reinigingsdiscipline alweer een besparing van 20 tot 25 procent op het energieverbruik ervan kunnen opleveren!

Ik heb mij voorgenomen om in elk geval de aangekondigde vorstperiode van volgende week te benutten om de volledige inhoud van de diepvries gewoon in de tuin te stapelen, zodat ik het apparaat op m’n gemak van ijsafzettingen en andere ongerechtigheden kan ontdoen, zonder angst dat de kostbare lading in die tussentijd tot papperige prut verpietert.

Hopelijk staat er dan over enkele maanden een fonkelnieuw exemplaar met een beperkter capaciteit, waardoor regelmatige reiniging ervan niet op ‘aangenomen werk’ begint te lijken…

Overigens schijnt een halfvolle diepvries 10% meer energie te verbruiken dan een volle. Op zichzelf alweer een reden om het formaat van zo’n ding aan te passen op de omvang van het huishouden, en eventuele restruimte op te vullen met bijvoorbeeld plastic flessen water of koelelementen.

Tot slot nog enkele invries-tips:
Maximaal:
Zelfbereide pastagerechten 3 maanden
Boontjes en andere verse groenten (kort gekookt) 12 maanden
Brood 3 weken
Stamppot met jus 2 maanden
Kipfilet 9 maanden
Zalmmoot of andere vis 3 maanden
Biefstuk 6 – 9 maanden
Afhaalmaaltijden Niet invriezen!

Zie DEZE webkoppeling voor meer informatie over slim koelen en invriezen.

Frio uit Rio is naar het zich laat aanzien binnenkort verkrijbaar bij de vestigingen van Jumbo supermarkten en via de bezorgers van IJspaleis (thuisleverancier van diepvriesprodukten).

Categorieën:Media